Izvor: RTS, 30.Jan.2024, 06:58

Продубљује се хуманитарна криза у Гази; Премијер Катара задовољан напретком у преговорима о споразуму о таоцима

Рат Израела и Хамаса – 116. дан. Десетине Палестинаца погинуло је у нападима ИДФ-а на град Газу, а Израел је издао нову наредбу за евакуацију западног дела града. Десетине Палестинаца ухапшено је након рације у склоништу које води UNRWA у граду Гази, извештава Вафа. Израелска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војска саопштила да је убила три наоружана припадника Хамаса у болници у Џенину на Западној обали. Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је наду да ће доћи до паузе у борбама у Гази, као и да ће зауврат бити ослобођени израелски таоци.
Одговорност за јучерашњи напад на америчку војну базу у Јордану преузела је проиранска група Исламски отпор у Ираку. Техеран одбацује оптужбе да је повезан с нападом. Председник САД Џозеф Бајден најавио је да кривици за то дело одговарати.
Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби каже да Бела кућа не тражи рат са Ираном или ескалацију сукоба на Блиском истоку.
Док се чека одговор Америке, израелске снаге гађале су неколико локација јужно од Дамаска, где се, како се претпоставља, налази штаб иранске Револуционарне гарде и база шиитских екстремиста.
У Појасу Газе не престају сукоби. Палестинске власти тврде да је 215 људи убијено у израелским нападима у протекла 24 сата, 26.637 од почетка сукоба. Најтеже је на југу енклаве.
Представници хуманитарних организација поново упозоравају на очајну ситуацију у Гази. Шеф Међународне федерације друштава црвеног крста и црвеног полумесеца (ИФРЦ) Јаган Чапагаин истиче да се хуманитарна криза у Гази продубљује.
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) саопштила је да од краја фебруара неће моћи да настави рад у Појасу Газе ако се прекине финансирање, које је најавило више земаља, укључујући Америку, Велику Британију и Немачку.
Шеф израелске дипломатије одбио је да се састане са шефом Агенције, понављајући оптужбе да су запослени у UNRWA учествовали у нападу Хамаса 7. октобра.
Званичници Израела, САД, Египта и Катара договорили су оквир за преговоре о споразуму о таоцима између Израела и Хамаса, наводи се у извештају који је пренео Ен-Би-Си њуз. То је потврдио и катарски премијер.
Предложени споразум би омогућио ослобађање преосталих америчких и израелских талаца, што би пратиле фазне паузе у борбама и испоруке помоћи Гази, заједно са разменом палестинских затвореника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.