Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 21:46

Златиборско село Гостиље кандидат за титулу најлепшег села на свету

Мокра Гора је проглашена најлепшим селом на свету, а за ту престижну титулу конкурисало је и златиборско Гостиље. Испунило је услове за улазак у ужи круг, конкуренција је јака, али је, и без те титуле, Гостиље већ остварило најважнији циљ – раст популације. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Гостиљски водопади целе године задивљују посетиоце лепотом. Свако годишње доба пружа другачији доживљај, а они који су једном доживели хук водопада, желе да га поново и чују и виде.

„Заиста нисам очекивала, први пут сам овде. Оставило је позитивне утиске и на децу. Савршено је. Сигурно ћемо доћи на пролеће и лето да видимо како је и у другим временским условима.“
„Занимљив је овај водопад, ја мислим да је најлепши“, утисци су одушевљених посетилаца, који посебно истичу мостове и водопад. 
Због овог природног феномена, али пре свега гостољубивих домаћина, Златиборци су одлучили да Гостиље кандидују за титулу најлепшег села на свету.
„Да поменем да су путеви урађени до самих газдинстава. Друго, веома важно, комунално јавно предузеће односи смеће на депонију. Путна инфраструктура се одржава и у летњем и у зимском периоду. Наравно, што је битно, ту је и здравствена заштита становништва, и најмлађих“, истиче Мирослав Туцовић, председник Месне заједнице Гостиље.
„Село Гостиље једна валоризована уређена дестинација, која је пример добре праксе, пример како заједничка улагања приватна и јавна могу да доведу до развоја и унапређења једног туристичког места“, наводи Владимир Живановић директор ТО Златибор.
Због бројних предности, Гостиље је ушло у ужи круг за престижну титулу. Али и без тога, ово село је за све више младих атрактивније од урбанизованог центра.
„С обзиром на то да је Златибор близу, а знамо да на Златибор сви трче,  сматрам да је ипак боља инвестиција доћи овде, пар километара више и стварно уживати у правој природи и свему што је овде сачувано и очувано од тог истог Златибора, који сви куде да је изграђен. Овде је стварно мир, тишина, одмор за душу", наглашава Николина Вујовић из Ужица.
Не само за одмор, Гостиље је постало магнет и за многе брачне парове који се досељавају из урбаних средина. То је утицало на благи раст популације, а посебно охрабрује све већи број деце која се у њему рађају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.