Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 10:10

Помен поводом шест година од убиства Оливера Ивановића

У Храму Светог Саве у Београду одржан је помен поводом шест година од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија и правда". На месту и у време убиства Ивановића у Косовској Митровици запаљене су свече и минутом ћутања је одата пошта. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Помену у Храму Светог Савет присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

Најпре су свештеници у Храму одржали помен, а затим су чланови уже Ивановићеве породице, премијерка Брнабић и министар Вучевић паљењем свећа одали почаст и тиме обележили шест година од убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици.
Помену је, поред Ивановићеве удовице Милене Поповић, Оливеровог сина, пријатеља и бројне родбине, присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Милена Поповић је након помена навела да ни после пуних шест година ни она, али ни било ко други немају одговор на питање зашто је Ивановић убијен. "Апсолутно сам сигурна у то да ћемо до истине једног дана доћи и да ћемо открити ко је тог 16. јануара Оливеру одузео живот", истакла је Милена Поповић.
Помен и на месту убиства у Косовској Митровици На месту где је Оливер Ивановић убијен, испред седишта Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" у северном делу Косовске Митровице, свеће су запалили његова супруга Марина, пријатељи, бивши чланови Грађанске иницијативе, представници опозиционих странака и грађанских покрета у Србији.

Дејан Недељковић, у име породице, у друштву супруге Оливера Ивановића, навео је да окупљањем након шест година на месту убиства, “подсећају колико им сада фали, када Срби на Косову доживљавају најгоре тренутке од 2000. године”.
“Надам се да нећемо бити овде за 20 година, уколико будемо живели на Косову, са истим питањем - ко је убио Оливера Ивановића”, рекао је Недељковић.
Посланик у Скупштини Србије из коалиције "Србија против насиља" Борислав Новаковић рекао је да убиство није трагедија само за породицу и Косовску Митровицу, већи и за цео српски народ.
Окупљенима су се обратили и посланик Срђан Миливојевић из исте коалиције, као и Саво Манојловић из покрета "Крени-промени".
Шест година од убиства Ивановића Оливер Ивановић убијен је са шест хитаца у леђа, у раним јутарњим сатима 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у северном делу Косовске Митровице.
Сахрањен је 18. јануара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Убице и налогодавци атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.
Тужилаштво у Приштини је крајем децембра прошле године подигло оптужницу против М. М. због наводно више кривичних дела у случају убиства Ивановића.
Пред Основним судом у Приштини од раније се води поступак против шесторо оптужених за помагање у убиству. Оптужени су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.