Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 06:49

Израел најављује интезивне нападе у централној Гази; УН узнемирене због позива да Палестинци напусте енклаву

Сукоб Израела и Хамаса – 90. дан. Број погинулих Палестинаца у Гази је скоро 22.500, а најмање 20 особа – од чега деветоро деце – страдало је на северу Газе и у околини Кан Јуниса. С друге стране, Израел најављује да се трупе неће ускоро повући из Газе, док државни секретар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << САД стиже у посету Блиском истоку због страха од ширег конфликта у који би званично били укључени Хезболах, Хути и Западна обала. ИДф тврди да је уништио војни комплекс Хамаса дуж обале у централном делу Газе. Уједињене нације узнемирене због позива израелских званичника да Палестинци напусте Газу.
Број погинулих Палестинаца у Гази је скоро 22.500, а најмање 20 особа – од чега деветоро деце – страдало је на северу Газе и у околини Кан Јуниса, код места Ел Маваси. Рањено је више од 57.000 Палестианаца, 300 у последња 24 сата, саопштило је Министарство здравља у палестинској енклави. 
ИДФ је саопштио да је уништен војни комплекс Хамаса дуж централне обале појаса Газе, укључујући и систем подземних тунела у дужини од стотинак метара, који је, како наводе, водио до објекта који су припадници организације наводно користили за производњу ракета другог домета.
Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је током обиласка границе с централном Газом да израелске снаге неће ускоро напустити подручје и нагласио да се операције на северу и југу развијају повољно, док је борбе у центру назвао "интензивним".
Најавио је и "нову фазу рата" која ће обухватати рације, рушење тунела, као и ваздушне и копнене ударе, али да ће након рата на челу енклаве бити Палестинци. 
С друге стране, Уједињене нације изразиле су забринутост због изјава израелских званичника у којима позивају Палестинце да напусте Појас Газе и оду у "треће земље". 
Државни секретар САД Ентони Блинкен путује у Израел и Западну обалу због ситуације у Гази, саопштио је Стејт департмент, а до посете долази у време појачане забринутости од ширења конфликта ван јужне палестинске енклаве, и увлачење Западне обале, Хезболаха и Хута у сукоб Израела и Хамаса. 
Блинкен ће током једнонедељне турнеје посетити и Турску, Грчку, Јордан, Катар, Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију и Египат.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.