Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нови израелски напади на Кан Јунис; Борељ у посети Либану – страх да би Бејрут могао бити увучен у сукоб

Сукоб Израела и Хамаса – 90. дан. Више од 160 погинулих и скоро 300 повређених у последња 24 сата, саопштило Министарство здравља у Гази. Израел наставио нападе на југу, у околини града Кан Јунис. Цене у Појасу Газе у порасту упркос снижењу на глобалном нивоу. Високи представник ЕУ Жозеп Борељ у посети Либану због страха да би званични Бејрут могао бити увучен у блискоисточни сукоб. ИДФ саопштио да је ракетирао командни центар Хезболаха на југу Либана.

Нови израелски напади на Кан Јунис; Борељ у посети Либану – страх да би Бејрут могао бити увучен у сукоб Нови израелски напади на Кан Јунис; Борељ у посети Либану – страх да би Бејрут могао бити увучен у сукоб

Број погинулих Палестинаца у Гази је скоро 22.500, а најмање 20 особа – од чега деветоро деце – страдало је на северу Газе и у околини Кан Јуниса, код места Ел Маваси. Рањено је више од 57.000 Палестианаца, 300 у последња 24 сата, саопштило је Министарство здравља у палестинској енклави. 

ИДФ је саопштио да је уништен војни комплекс Хамаса дуж централне обале појаса Газе, укључујући и систем подземних тунела у дужини од стотинак метара, који је, како наводе, водио до објекта који су припадници организације наводно користили за производњу ракета другог домета.

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је током обиласка границе с централном Газом да израелске снаге неће ускоро напустити подручје и нагласио да се операције на северу и југу развијају повољно, док је борбе у центру назвао "интензивним".

Најавио је и "нову фазу рата" која ће обухватати рације, рушење тунела, као и ваздушне и копнене ударе, али да ће након рата на челу енклаве бити Палестинци. 

С друге стране, Уједињене нације изразиле су забринутост због изјава израелских званичника у којима позивају Палестинце да напусте Појас Газе и оду у "треће земље". 

Државни секретар САД Ентони Блинкен путује у Израел и Западну обалу због ситуације у Гази, саопштио је Стејт департмент, а до посете долази у време појачане забринутости од ширења конфликта ван јужне палестинске енклаве, и увлачења Западне обале, Хезболаха и Хута у сукоб Израела и Хамаса. 

Блинкен ће током једнонедељне турнеје посетити и Турску, Грчку, Јордан, Катар, Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију и Египат.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара