Izvor: RTS, 21.Sep.2022, 16:31

U Kraljevu uz objekat apoteke prodati i ulica i parking

Zgrada ispred Poliklinike Doma zdravlja u Kraljevu, u kojoj radi jedna od apoteka Apotekarske ustanove, prodata je krajem avgusta kao deo imovine kompanije "Velefarm" u stečaju. Pored zgrade, prodato i 25 ari placa na kome se nalazi ulica, jedini prilaz objektima Opšte bolice Studenica i Doma zdravlja. U lokalnoj samoupravi poručju građanima da nema razloga za brigu i da će problem rešiti.
Petina prometa Apotekarske ustanove Kraljevo ostvaruje su u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovom objektu. A to je samo jedna od 31 apoteke u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Raški. Direktor kaže - još 2013. kada je stupio na dužnost upoznao je tadašnjeg gradonačelnika da je Apoteka samo zakupac lokala u vlasništvu Velefarma, koji je godinu ranije otišao u stečaj.

"I upozorio ga da je neophodno da se grad uključi u rešavanje ovog problema. Nažalost nisam naišao ni na kakav odgovor i onda smo krajem 2014. godine pokrenuli sudski spor na osnovu protokola koji smo imali svojevremno sa Velefarmom da pokušamo na taj način da dođemo u vlasništvo predmetnog objekta. Nažalost posle neke četiri godine postupak smo izgubili", kaže Ivan Divac, direktor Apotekarske ustanove Kraljevo.
I nije samo objekat bio u vlasništvu kompanije koja je je već deceniju u stečaju.
Tek kada je prodata imovfina Velefarma u stečaju, Kraljevačani su saznali da je ulica kojom su decenijama prilazili bolnici i Domu zdravlja u privatnom vlasništvu. Privatna svojina je i parking na kome ostavljaju automobile kada dolaze kod lekara.
Zahtev lokalne samouprave da se deo imovine stečajnog dužnika u Kraljevu izuzme od prodaje, stečajni upravnik je odbio. Problem su pokušavali da reše i godinama unazad, tvrdi sadašnji gradonačelnik.
"Nekoliko puta su pokušavani razgovori sa stečajnim upravnikom Velefarma A.D. Razgovor je inicirao direktor Opšte bolnice Studenica i lokalana samouprava, ali se nije naišlo na pozitivan odgovor. Dakle nismo naišli na razumevanje stečajnog upravnika Velefarma A.D. koji se ponašao neodogovrno", navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.
Poslednji zahtev, za koji tvrdi da je i prvi, stečajni upravnik nije prihavtio jer, kaže, posle oglašavanja prodaje u medijima i na oglasnoj tabli suda to ne bi bilo po zakonu. Dodaje, u Ugovoru o zakupu potpisanom u julu 2014. jasno stoji da je na određeno vreme, do prodaje stečajnog dužnika.
"I pored tog saznanja, nikada niko iz Grada nas nije kontaktiro sa bilo kakvom informacijom da postoji zainteresovanost za kupovinu predmetne imovine stečajnog dužnika, niti nam je uputio zahtev za kupovinu putem neposredne pogodbe. To se naravno odnosi i na direktora Opšte bolnice "Studenica". Iz te ustanove nas niko nije kontaktirao, niti nam je upućen bilo kakav dopis, bilo direktno na adresu stečajnog dužnika, bilo preko Privrednog suda u Beogradu", navodi Andrijana Živanović, stečajni upravnik Kompanije "Velefarm-VFB" u stečaju.
Postojala je mogućnost i da se utvrdi javni inteses za ekspropijaciju zemljišta. Nije iskorišćena. Ali prvi čovek grada uverava - rešiće problem koji je postojao i u vreme prethodne vlasti.
"Mi smo odmah po završetku konkursa napravili sastanak sa ljudima iz "Vege" i dogovrili se sa njima da Grad Kraljevo otkupi saobraćajnicu, a do tog trenutka svi građani i Kraljeva i Vrnjačke Banje i Raške moći će bez problema da koriste ovu saobraćajnicu. A koliko će to koštati gradski budžet. Procenu će izvršiti porska uprava Kraljevo", kaže Predrag Terzić.
Do kraja godine Apotekarska ustanova Kraljevo će prihodovati u ovom objektu. Nakon toga preuzeće ga novi vlasnik. Ali radnici neće morati da odlaze jer je, kaže gradonačelnik Kraljeva, privatni lanac apoteka iz Valjeva spreman da ih preuzme.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja,   Raška

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.