Andreja Savić: Država Srbija pokazala da je briga o penzionerima prioritet

Izvor: B92, 04.Okt.2023, 09:55

Andreja Savić: Država Srbija pokazala da je briga o penzionerima prioritet

Manifestacija "Olimpijada sporta, zdravlja i kulture” 16. po redu, održana je u Vrnjačkoj Banji i okupila je više od 500 takmičara - penzionera iz cele Srbije.

Sve pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić je na svečanom otvaranju olimpijade i zvanično proglasio početak primene penzionerske kartice.

"Zahvaljujući velikoj podršci države i našem predsedniku Srbije Aleksandru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučiću, penzije za oko 1,65 miliona najstarijih sugrađana od 1. oktobra su uvećane 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. mogu da računaju i na dodatno povećanje koje će iznositi 14,8 odsto, kao i primenu penzionerske kartice koja će penzionerima omogućiti da koriste pogodnosti u više od 650 objekata, ustanova, trgovinskih lanaca...

Ovim je država pokazala da joj je briga o penzionerima prioritet. Ljudi koji su u penziji, žele da imaju sve sadržaje kao i oni koji su aktivni, dakle i kulturne i sportske, da učestvuju u svemu i aktivno donose odluke. Taj oblik društvenog standarda je izuzetno bitan i država je tu, što sa centralnog, tako i sa lokalnog nivoa, bitno da deluje", izjavio je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Na finalnoj manifestaciji olimpijade, kojoj su prethodili višemesečni susreti u 24 okruga, uključujući Beograd, Vojvodinu i južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, održane su razne sportske igre (šah, pikado, fudbal), kulturni sadržaji, književne večeri, likovne kolonije i ekološke radionice, istakao je Savić.

"Sve radionice su bile vrlo sadržajne i kreativne. Na primer: književne večeri su bile posveće ljubavi: "Pesme ljubavi i proza istine“ sa piscem dr Đorđem Sibinovićem i književnim kritičarem Petrom Arbutinom. Naročito bi naglasio da je naša proslavljena šahistkinja Alisa Marić, inače, bivša ministraka sporta, odigrala simultanku na 25 tabli sa penzionerima. Nakon toga je uzela učešće na promociji knjige, novinara Branislava Rakića, pod nazivom "Kaisa u Beogradu". Posebno bi istakao odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom u Vrnjačkoj Banji i zahvalio se na toplom gostoprimstvu za naše penzionere, gde su imali sadržajne aktivnosti, kao i Turističkoj oraganizaciji Vrnjačka Banja, Udruženju penzionera Vrnjačka Banja, Narodnoj biblioteci "dr Dušan Radić" Vrnjačka Banja, PIO fondu, kompaniji Cepter, velemajstoru u šahu Alisi Marić i mnogim drugima koji su pomogli da se olimpijada održi. Pobednicima su simbolično uručene medalje i pehari poslednjeg takmičarskog dana, a cilj je da se širi zdrav duh među starijom populacijom", naglasio je Savić.

Poslednjeg dana olimpijade, predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić je potpisao sporazum saradnje sa kompanijom Cepter i obišao štandove bazara zdravlja.

Na kraju održane olimpijade, Savić se zahvalio organizacionom Odboru Trećeg doba i svojim najbližim saradnicima, zameniku Saveza penzionera Srbije Draganu Markoviću - Markoniju i sekretaru Draganu Petkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.