Vrnjčani ne daju izvore!

Izvor: Press, 20.Sep.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrnjčani ne daju izvore!

Opštinski odbornici Vrnjačke Banje protiv su vlasničke transformacije Specijalne bolnice „Merkur" i HTP „Fontana" ukoliko se prethodno od privatizacije ne izuzmu park, mineralni izvori, Staro kupatilo i druga javna dobra Odbornici svih deset izbornih lista u Skupštini opštine Vrnjačka Banja juče su izneli jedinstven stav da iz predstojeće vlasničke transformacije Specijalne bolnice „Merkur" i HTP „Fontana" moraju da budu izuzeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << javna dobra kao što su pet izvora mineralne vode, parkovi i Staro kupatilo. Kako kaže predsednik opštine Zoran Seizović, lokalna samouprava je od 2006. godine praktično sama od sebe otkupila 17 hektara zemljišta kako ova javna dobra ne bi postala predmet privatizacije!
Prodavao stanicu
Povod za reakciju odbornika je zaključak Vlade Srbije od 2. septembra da se krene u izbor strateškog partnera sa kojim će država formirati zajedničku zdravstvenu ustanovu. U zajedničko privredno društvo ulaze objekti SB „Merkur" i objekti koji će se izdvojiti iz HTP „Fontane": hoteli „Zvezda 1" i „Zvezda 2" i „Fontana".
Predsednik opštine Vrnjačka Banja Zoran Seizović kaže da Vrnjčani ni najmanje nisu srećni što će se u njihovoj sredini sprovesti eksperiment - jer ovakav vid promene vlasništva u banjskim ustanovama još nigde nije sproveden. Ali, još i više od toga brine ih šta će biti sa zajedničkim dobrima.
- Od 2006. godine mi smo od „Merkura" otkupljivali deo po deo parka. Zamislite apsurda, od samih sebe smo otkupili skoro 17 hektara! I to parkova u čije održavanje svake godine ulažemo oko 20 miliona dinara - kaže Seizović.
Koliki je značaj izdvajanja javnih površina iz privatizacije, Seizović ilustruje primerom Autoprevozničkog preduzeća „Morava", čiji je novi vlasnik u jednom trenutku hteo da proda autobusku stanicu! Pomenuti zaključak Vlade Srbije izazvao je revolt i zato što niko iz lokalne samouprave nije u to bio uključen, pa ni načelnik Raškog okruga i Vrnjčanin Mateja Mijatović.
- Iz „Fontane" će uzeti najbolje objekte i sa „Merkurom" formirati neku novu zdravstvenu ustanovu. Znači li to da će Vrnjačka Banja postati sanatorijum?! Nama trebaju turisti koji će u Banji da se odmaraju i troše. Pre tri meseca mi je jedan visoki funkcioner G17 Plus sve ovo najavio, ali nisam mu verovao - rekao je Mijatović.
Upravni odbor „Merkura" je drugačijeg stava, oni upravo insistiraju da se i posle transformacije zadrži zdravstvena delatnost. Ona im donosi najviše prihoda, jer preko Fonda zdravstvenog osiguranja dolazi veliki broj dijabetičara.
Međutim, nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Radoje Simić (Grupa građana) čudi se zašto država ne traži partnera za neku od mnogih propalih banja, a ne za najposećeniju banju i najbolju ustanovu „Merkur". Bivši predsednik opštine Rodoljub Džamić (Nova Srbija) još pre dve godine u intervjuu za Press rekao je da budućnost Vrnjačke Banje zavisi od „Fontane" i „Merkura" i tražio da se zastane sa privatizacijom banja.
Sumnjiv eksperiment
- Ustavno je pravo lokalne samouprave da bude konsultovana u privatizaciji. Time što su ovaj eksperiment nazvali vlasničkom transformacijom suština nije promenjena. Ima mnogo nerešenih pitanja između opštine i ova dva preduzeća - rekao je Džamić.
Vrnjčani su razočarani i uslovima koji se traže od strateškog partnera. Oni tvrde da novčani ulog od 10 miliona evra, u roku od tri godine, za dobijanje 50 odsto vlasništva, uz bankarsku garanciju od 200.000 evra može da obezbedi i nekoliko lokalnih privatnika. Takođe, oni tvrde da to nije garancija ozbiljnosti partnera. Ipak, ima i onih koji smatraju da ne treba sve gledati crno. Pomoćnik predsednika opštine i čelnik lokalnog odbora G17 Plus Dušan Stevanović apeluje da se vladi „ne zavlači prst u oko":
- Imamo priliku da izguramo jednu zdravu priču. I umesto da pravimo ulice i spremamo se za goste, mi se bavimo tračevima ko je sa kim sedeo i ovo dogovarao - kaže Stevanović, ali za sada ostaje prilično usamljen u svom optimizmu. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.