Klasična  muzika u Banji, uprkos svemu

Izvor: RTS, 31.Jul.2013, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klasična muzika u Banji, uprkos svemu

U Vrnjačku Banju više se ne ide samo zbog poznatih velnes programa: od 20. do 30. jula 2013. Banjčani i njihovi gosti okrepili su i dušu na najbolji mogući način. Za to su se pobrinuli učesnici 8. međunarodnog festivala klasične muzike.

U organizaciji Zavičajnog muzeja i Kulturnog centra Vrnjačke Banje ipak je održan 8. međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci", čiji je opstanak, zbog finansijskih i problema, bio doveden u pitanje.

Festival >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je otvorio kamerni ansambl Putujući svirači - Mirjana Radosavljević, Andrej Jovanić i Marija Janković - koji su svoje umeće usavršavali u evropskim školama na kojima i predaju. Na horni, teorbi, baroknoj gitari i izveli su dela barokne muzike.

Svoju petnaestu knjigu „Muzička svaštara" predstavila je Gordana Krajačić, muzikolog i muzički publicista, a o knjizi su govorili Ana Janković i Uroš Dojčinović.

Prijatelj festivala, Britanac Pol Foules publicista, gitarista i direktor Manchester Guitar Circle, održao je edukativno veče pod nazivom "Zabranjene igre" posvećeno poznatoj kompoziciji "Španska romansa".

Koncertom virtuozno-romantične muzike predstavio se dvostruki doktor prof. Uroš Dojčinović, kompozitor, muzikolog, pedagog, publicista i umetnički direktor Festivala. U sličnom tonu predstavio se Duo Roseta koji čine gitaristkinje Marija Ninković i Katarina Erić.

Zašto je proglašena za najboljeg izvođača španske muzike pokazala je violinistkinja Radmila Vardalić, uz klavirsku saradnju Tatjane Perković, koja se predstavila i kao sopran.

Poljak Cezari Strokoš priredio je multimedijalno veče, predstavljajući se kao kompozitor, gitarista i konceptualni umetnik tematskom muzičkom izložbom "Prostor unutar stakla".

Multimedijalno veče uz fotografije, izabranu muziku i predavanje - pred publikom koja je odbila da ide na ponuđenu pauzu - održala je muzikolog Gordana Krajačić, povodom obeležavanje 200 godišnjice rođenja Riharda Vagnera.

Predstavljene su knjige Milana Opačića "Tamburica Amerika" i "Gitara na Balkanu" Uroša Dojčinovića.

Na zatvaranju festivala, koncert je održao Gudački kvartet Rošer (Radmila Vardalić, Miljana Popović, Dejan Rokvić i Goran Mrđenović) koji je, između ostalog, premijerno je izveo Ravelov "Bolero" u aranžmanu za gudački kvartet.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.