Značaj manifestacija za promociju Vranja

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj manifestacija za promociju Vranja

Od početka maja do kraja avgusta u Vranju se u okviru Kulturnog leta, održavaju brojne manifestacije. One okupljaju umetnike iz Srbije, regiona i celog sveta. Time se promoviše grad, privlače turisti, ali se i zaradi. Oko osam miliona dinara ostane gradu, restoranima, prenoćištima, prodavnicama, samo tokom leta.
Smenjuju se manifestacije, festivali, gosti. Oko 30 pijanista iz Japana, Nemačke, Turske, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boravi u gradu sevdaha i meraka. Da se prijatno osećaju, upoznaju grad i Vranjance brine Muzička škola, organizator festivala.

"Moguće je prosperirati od ovoga, ali to nam nije bio cilj. Znači, prvenstveno u Vranju nismo imali prilike da u kratkom vremenskom periodu ugostimo toliko kvalitetnih muzičara", kaže Dragana Ristić Mladenović, direktor Muzičke škole.
Gosti su smešteni u privatnim hostelima i prenoćištima, a njihovi kapaciteti su nedovoljni da prime sve. Jedini hotel u gradu ne radi već četiri meseca.
"Smeštaj je dobar, lepo smo spavali. Prvi put sam svirala na srpskom venčanju. Drugačiji ritmovi i komplikovani, ali je bilo zanimljivo iskustvo", kaže Masako Sakai, pijanistkinja iz Japana.
Hranu su obezbedili sponzori, restorani, a uposlene su i domaćice. Na meniju su tradicionalni vranjski specijaliteti.
"Jela su vrlo ukusna i lagana, posebno ona koja jedemo za večeru, čorbe, supe, đuveči", kaže profesor Klaus Šilde, pijanista iz Nemačke.
Dok traju manifestacije, Turistička i ostali organizatori, pored svojih radnika, angažuju i saradnike, volontere. Lokalna samouprava priprema strategiju razvoja kulture.

"Da nam omogući da u nekoj daljoj budućnosti, osim toga što predstavljamo sve ono što imamo, možemo od toga da ostvarimo i neku ekonomsku korist", kaže Nela Dimitrijević, član Gradskog veća za kulturu.
"Ako govorimo o brojci od nekih 7-8 hiljada ljudi, a svako od njih da potroši po 1.000 dinara, to je suma od oko sedam, osam miliona dinara za grad", kaže direktor Turističke organizacije u Vranju Tomislav Stojanović.
U Vranje godišnje dođe više od 15 hiljada turista, pokazuje statistika. Polovina od toga, grad poseti leti.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.