Za zamenu svetiljki u Trgovištu više od 460.000 evra, opozicija tvrdi da menjaju ispravnu rasvetu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Okt.2023, 16:05

Za zamenu svetiljki u Trgovištu više od 460.000 evra, opozicija tvrdi da menjaju ispravnu rasvetu

Opština Trgovište platiće parama građana oko 54,8 miliona dinara, što je više od 460.000 evra, za rekonstrukciju javnog osvetljenja firmama Jugelektro iz Vranja i Luks-elektro iz Uba. U planu je zamena 770 svetiljki u Trgovištu i osam okolnih sela, a rok je tri meseca. Iz Narodnog pokreta Srbije kažu da je to bacanje novca građana i predizborna zamena ispravne rasvete.

Tenderu su se odazvala dva ponuđača - Jugelektro i Luks-elektro >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kao grupa sa jedne i beogradski Keep Light, koji često izvodi radove na javnoj rasveti na jugu Srbije, sa druge strane.

Međutim, ponuda grupe izvođača ocenjena je kao povoljnija jer su ponudili cenu od 45.688.220 dinara bez PDV-a, odnosno 54.825.864 dinara sa PDV-om, dok je Keep Light ponudio iznos od 47.422.650 dinara bez, odnosno 56.907.180 sa PDV-om.

Kako je istaknuto u tenderskoj dokumentaciji, u naseljenim mestima Trgovišta planira se zamena postojećih svetiljki sa živinim, natrijumovim i hibridnim natrijumovim izvorima LED svetiljkama najnovije generacije.

Element unapređenja - modernizacije postojećeg sistema javnog osvetljenja naseljenih mesta opštine Trgovište je zamena postojećih razvodnih, odnosno upravljačko-komandnih ormana novim, čime se menja neispravna ili dotrajala oprema za napajanje, razvod i komandovanje (uključenje/isključenje), ali se omogućava i onlajn praćenje potrošnje električne energije sistema javnog osvetljenja, kao i centralizovana kontrola elektroenergetskih parametara koji su bitni za ispravan rad sistema javnog osvetljenja - piše u dokumentaciji.

Rekonstrukcija se planira u samom Trgovištu, ali i u selima Barbace, Donja Trnica, Novo selo, Kozji dol, Šajince, Donji Stajevac, Gornji Stajevac i Radovnica.

Poverenik Narodnog pokreta Srbije u Trgovištu Marko Krstić kaže da odluka da se u jednoj od najsiromašnijih opština u zemlji menja javna rasveta za tako mnogo novca nije ispravna, pa smatraju da je to bacanje novca građana.

U ovako teškim vremenima ekonomske krize, kada građani Trgovišta jedva sastavljaju kraj sa krajem i kada postoje brojni infrastrukturni problemi koji su prioritet za rešavanje, naši čelnici razbacuju se parama vodeći jednu rasipničku politiku za Trgovište - navodi on.

Dodaje da je reč o zameni već jednom promenjene i ispravne rasvete i zato veruje da je to jedna u nizu predizbornih mahinacija, od koje će neko imati korist. Ističe da postoje drugi prioriteti.

Za tih skoro 470.000 eura možete obezbediti svim učenicima sa teritorije Trgovišta besplatne udžbenike, besplatan vrtić, besplatne sportske, kulturne i folklorne aktivnosti i rešiti niz drugih probelma koji muče Pčinjane - poručuje Krstić.

Prema njegovim rečima, prioritet bi trebalo da bude i strategija zadržavanja mladih u Trgovištu jer se od dolaska SNS-a na vlast u toj opštini broj stanovnika smanjio, kako kaže, za skoro 1.000.

Opštinom Trgovište, navodi dalje, upravljaju ljudi koji tu ne žive, pa ističe da su potrebni mladi i novi kadrovi.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.