Vranje, podrška projektima iz kulture

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje, podrška projektima iz kulture

Vranje je za dvadeset šest projekata u oblasti izvornog, književnog, pozorišnog, muzičkog i vizuelnog stvaralaštva, iz gradske kase izdvojilo dva miliona dinara, od 20 do 200 hiljada po projektu.
Poslovice, zagonetke, lična imena, reči koje je pola veka profesor Momčilo Zlatanović sakupljao i smestio u rečnike, Miljana Mladenović iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vranja pretočila je u elektronski. Da bi ga proširila i obogatila, od grada je dobila 80 hiljada dinara.

"Ima u startu 11 hiljada pojmova, sada bi hteli da ta brojka bude negde oko 20 hiljda, što bi zaokružilo ono što je profesor Zlatanović radio", kaže Miljana Mladenović, autor E rečnika.
Projekti su vrednovani po značaju i kvalitetu. To karakteriše i etno džez bend Oganj koji je pripremio svoj prvi album.
"Polovinu sredstava obezbedili smo sami preko donacija, nekih sponzorstva. Ovo pokriva jednu polovinu, ali biće dovoljno", kaže Marko Hadži Đokić, iz benda Oganj.
Od ukupno 53, odabrano je 26 projekata iz pet oblasti kulture. Neki imaju dugu tradiciju poput Dokumenta, festivala dokumentarnog filma za koji je autor Slađan Stojanović dobio najviše ovogodišnje priznanje grada.
"Svi projekti koji se potpišu nakon ovog konkursa budu nekako vidljivi u javnosti ili su to događaji koji se organizuju, ili su to neke aktivnosti druge koje mediji proprate, pa se opet vide. Znači, u svakom slučaju su vidljivi i utiču na kulturnu ponudu našeg grada", kaže Nela Dimitrijević, član gradskog Veća za kulturu.
Najviše sredstava - 200 hiljada dinara - dobila je Gimnazija "Bora Stanković" za Monografiju, a deset puta manje Udruženje Makedonaca za Dane makedonske kulture.
rts.vranje@rts.rs
+381 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.