U Vranju otkucava socijalna bomba

Izvor: B92, 25.Sep.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju otkucava "socijalna bomba"

Vranje, Beograd -- Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kaže da će u toj opštini do kraja godine biti otvoreno 1.000 radnih mesta, ali da to nije dovoljno.

On naglašava da je nezaposlenost u ovom kraju kao "socijalna bomba" čiju razornu moć ne može da zaustavi lokalna samouprava.

"Broj od 8.500 nezaposlenih u Vranju i 28.600 u Pčinjskom okrugu, za Vranje i jug Srbije je prava 'socijalna bomba' cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razornu moć sami ne možemo da zaustavimo", kazao je Stojčić i dodao da najnerazvijenije opštine treba da budu ozbiljna briga države.

Gradonačelnik kaže da su geografski položaj, kadrovi, niskoakumulativna radno intenzivna privreda i nedostatak gasa kao energenta, generatori ekonomske nemoći, čak i beznađa, sedam opština krajnjeg juga Srbije.

Gradonačelnik Vranja podseća da su Bujanovac, Preševo, Trgovište, Vladičin Han, Surdulica i Bosilegrad među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji i da to mora da bude ozbiljna briga države.

Prema njegovim rečima, lokalna vlast ne sedi skrštenih ruku, ne kuka i ne čeka da se neko sažali i zabrine što u Vranju i na jugu Srbije ne može da otvori više radnih mesta.

"Za ovih devet meseci od raznih donatora, fondova i drugih izvora, obezbedili smo sredstva u visini još jednog godišnjeg budžeta, ali to naravno nije dovoljno za brže i efikasnije otvaranje novih radnih mesta", kaže gradonačelnik Vranja.

On podseća da je Vranje krajem osamdesetih imalo više od 34.000 zaposlenih, a da ih je danas tek 19.000.

"Planirali smo i uspećemo da ove godine otvorimo 1.000 novih radnih mesta, ali je to daleko od potreba Vranja, jer se siromaštvo susednih opština iz dana u dan preliva na Vranje", upozorava Stojčić.

Orbović: Čitav jug je "tempirana bomba"

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović upozorava da svako mesto na jugu Srbije ima veliki broj nezaposlenih što može da dovede do socijalnih tenzija.

"Nema mesta na jugu Srbije koje nije tempirana bomba... problem nezaposlenosti je mnogo izraženiji nego u ostalom delu Srbije", kazao je on.

Orbović je za B92 rekao da su za rešenje tog problema potrebne strane investicije i veće angažovanje države kako bi se očuvali postojeći proizvodni kapaciteti.

On je dodao da je u pojedinim mestima na jugu Srbije procenat nezaposlenosti veći od 60 odsto ocenivši da je to ono što može da izazove proteste.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vranje će eksplodirati od nezaposlenosti

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2011

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić najavio je da će u toj opštini do kraja godine biti otvoreno 1.000 radnih mesta, ali da to nije dovoljno, jer je nezaposlenost u ovom kraju kao ''socijalna bomba'' čiju razornu moć ne može da zaustavi lokalna samouprava..."Broj od 8.500 nezaposlenih u Vranju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vranje će eksplodirati od nezaposlenosti

Izvor: TvojPortal.com, 25.Sep.2011

/vesti online/ Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić najavio je da će u toj opštini do kraja godine biti otvoreno 1.000 radnih mesta, ali da to nije dovoljno, jer je nezaposlenost u ovom kraju kao ''socijalna bomba'' čiju razornu moć ne može da zaustavi lokalna samouprava.. . Pomagajte!: Miroljub...

Nastavak na TvojPortal.com...

Belgija "u minusu" 500.000 radnika

Izvor: B92, 26.Sep.2011, 10:30

Brisel -- U Belgiji će do 2015. godine biti oslobodjeno pola miliona radnih mesta, ali ne zahvaljujući ekonomskoj reformi, niti veštini vlade...Razlog je, naime, odlazak u penziju prve posleratne generacije zaposlenih...Nagli porast broja dece posle Drugog svetskog rada mediji su davno nazvali bebi-bum....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.