Vranje: Uklanjanje otpada po evropskim standardima

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Uklanjanje otpada po evropskim standardima

Prva sanitarna deponija u našoj zemlji izgrađena je u Suvom Dolu kod Vranja, 2002. godine. Vek trajanja joj je 15 godina, ali je prošle godine reciklirana i vek je produžen za još četiri godine.
Odlaže se i odvaja komunalni otpad na deponiji "Meteris" iz 90 odsto domaćinstava u Vranju i okolnim selima, dnevno 250 metara kubnih. Od kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoji sanitarna deponija, uklonjeno je 180 smetlišta.

Deponija je po evropskim standardima, smeće se na kraju dana prekriva tankim slojem peska, da se spreči širenje neprijatnih mirisa, zaštiti životna sredina.
Nela Cvetković, iz JP "Komrad" u Vranju kaže: „Imamo i bio trnove koji otklanjaju gasove u vazduh. Nakon toga vršimo sva merenja koja su neophodna kada su u pitanju emisije gasova, kontolišemo otpadne vode. Do sada nije bilo nedozvoljenih supstanci".

U planu je izgradnja regionalne deponije, biće deset puta veća od sadašnje. Tu će se odlagati smeće iz svih sedam opština Pčinjskog okruga. Smetlište u Bujanovcu godinama zagađuje okolinu, ugrožava naselje. Pored njega se gradi transfer stanica za reciklažu otpada. Ono što ne može da se reciklira, odvoziće se na deponiju kod Vranja.
"Građevinski radovi bi trebalo da budu okončani za mesec dana. Oprema je stigla, biće montirana, tako da deponija neće biti ovakva kakva jeste. Biće sanirana, sve ono što može da ide u reciklažu ići će", kaže dr Stojanča Arsić, potpredsednik opštine Bujanovac.
Smetlište je blizu reke Južne Morave. Na nekim deonicama ima plastičnih kesa, flaša, smeća. Većina stiže sa pritoka Južne Morave, ali ne sve.
Ivica Tašković, načelnik Komunalne policije u Vranju kaže da su imali slučaj da je jedan sugrađanin prošao kolima najmanje 4,5 kontejnera, onda stao na samom moravskom mostu i iz svog automobila bacio 2 džaka komunalnog otpada.
Kazne za bacanje otpada na nedozvoljenim mestima su od 10 000 dinara za fizička lica do 50 000 dinara za preduzeća.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odvoz kabastog otpada iz domaćinstava u Prigrevici

Izvor: 025info.rs, 19.Jul.2018, 09:06

JKP ,,Naš dom'' Apatin obaveštava meštane Prigrevice da će akcija odnošenja kabastog otpada u ovom selu biti izvršena 24., 25. i 26. jula, u periodu od 06:00 do 14:00 sati. Primarni cilj akcije je da se građani oslobode kabastog otpada, da očiste zajedničke prostorije, podrume, tavane i slično,...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.