Vranjanac u Skupštini Srbije predstavlja svoj vodič o evropskom parlamentu

Izvor: juGmedia, 20.Sep.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjanac u Skupštini Srbije predstavlja svoj vodič o evropskom parlamentu

VRANJE- Prezentacija vodiča „Evropski parlament i Srbija“, autorsko delo Nemanje Todorovića Štiplije iz Vranja, koje prikazuje rad Evropskog parlamenta i njegovu ulogu u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, održava se danas u centralnom holu Narodne Skupštine.

Vodič  je namenjen kako donosiocima odluka, tako i predstavnicima medija i civilnog društva.

“Iz ovog razloga, vodič smo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << obogatili i pregledom institucionalnog okvira Evropske unije. Posebnu pažnju u ovom vodiču posvetili smo kako procesu stvaranja rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, tako i odnosu Evropskog parlamenta i Narodne skupštine Republike Srbije preko Zajedničkog parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”, kaže Nemanja Todorović Štiplija.

Ideja je potekla kroz saradnju sa različitim telima Narodne skupštine, poslanicima ali i medijima i ima za cil da pojasni mesto Evropskog parlamenta u institucionalnom okviru Evropske unije, kao i mesto nacionalnog parlamenta u procesu pristupanja neke zemlјe Evropskoj uniji.

“To je više nego korisno štivo. Uz to, za Evropsku uniju je veoma značajno širenje informacija o radu evropskih institucija, kao i jačanje onih institucionalnih kapaciteta Repiblike Srbije koji su u kontaktu sa evropskim organima. Ovaj vodič je i dodatni doprinos civilnog društva radu Narodne skupštine Republike Srbije, Odelјenju za evropske integracije, Odboru za evropske integracije, kao i Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje.”, navodi Todorović.

Osim autora, na prezentaciji vodiča govore Dejvid Mekalister, poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvestilac za Srbiju Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, kao i Norbert Bekman-Dirkes direktor beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer.

Nemanja Todorović Štiplija završio je master studije političkih nauka u oblasti evropske politike na Masarikovom univerzitetu (Češka Republika). Proveo je više od tri godine u jednoj regionalnoj PR kompaniji, od čega dve godine kao spoljni savetnik ministra u Vladi Republike Srbije. U toku master studija, proveo je jedan semestar na Univerzitetu u Konstancu (Nemačka) i nekoliko meseci u Evropskom parlamentu. Predsednik je Udruženja “Centar savremene politike” i urednik portala “Western European Union”

Milan Zdravković
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makalister: Želimo srpske parlamentarce u klupama EP

Izvor: RTS, 20.Sep.2016

Poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister rekao je da politika proširenja ostaje jedna od najznačajnijih političkih mera u Evropskoj uniji. . Dejvid Makalister je poželeo da Srbija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.