Zavejana Srbija: Sneg i dalje usporava drumski saobraćaj u celoj zemlji

Izvor: Blic, 27.Jan.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavejana Srbija: Sneg i dalje usporava drumski saobraćaj u celoj zemlji

Sneg i niske temperature otežavaju danas obavljanje saobraćaja na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, a najteža situacija je na Pešteru, Goliji, Vlasini i u regionima Vranja, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja, Užica i Valjeva, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

I dalje je jedan broj regionalnih i lokalnih puteva neprohodan zbog visokih snežnih nanosa, a ekipe za održavanje puteva danonoćno rade kako bi se prekinula snežna blokada u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se nalaze pojedina planinska sela.

Meteorolozi najavljuju još niže temperature i ledene dane, pa na put ne treba polaziti bez pune zimske opreme.

Deonica od Kaone ka Divčibarama još nije osposobljena za saobraćaj, dok se ka ovom ZTC može od Mionice, doduše otežano uz obaveznu zimsku opremu.

U Vojvodini i na širem području Beograda sneg je tokom noći prestao da pada, a još provejava u centralnim, istočnim i južnim delovima Srbije, kao i na Kopaoniku, Pešteru i oko Sjenice i Novog Pazara.

Na putevima prvog prioriteta u nižim predelima kolovozi su mokri, mestimično pod raskvašenim snegom.

Na deonicama trasiranim kroz stenske useke i klisure učestala je pojava odrona. Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su do 30 minuta. Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen.

Na većini putnih pravaca u brdsko-planinskim predelima kolovozi su pod utabanim snegom, na mnogim mestima ne može se računati sa punom širinom puta zbog snežnih nanosa, a na pojedinim deonicama situaciju otežavaju parkirani kamioni i šleperi.

Zbog mrazeva i nižih temperatura moguća je poledica, preko prevoja dodatno otežava čišćenje puteva i pojačan vetar koji stvara snežne nanose.

Preko mosta "Gazela" u Beogradu na autoputu E-75 zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija je ukupna težina preko 3,5 tone.

Na magistralnom putu M-21, Prijepolje-Bijelo Polje u neposrednoj blizini graničnog prelaza Brodarevo ka Crnoj Gori, do 30. januara neće biti obustava saobraćaja u ustaljenim terminima, jer se zbog niskih temperatura i snega odlaže izvođenje radova.

U Ljuboviji i Krupnju vanredna situacija

Zbog velikih snežnih nanosa u opštinama Ljubovija i Krupanj jutros je proglašena vanredna situacija.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Ljubovija Vidoje Jovanović izjavio je Tanjugu da je vanredna situacija proglašena da bi se što pre i na najbolji način otklonili problemi izazvani snegom koji je u brdskim predelima paralisao život mnogih gradjana.

Prema njegovim rečima, štab će u okviru nadležnosti i ovlašćenja organizovati sve aktivnosti prvenstveno na raščišćavanju lokalnih puteva i snabdevanju strujom. Od 22 mesne zajednice zbog visokog snega ne može da se dopre do 16, a neke se nalaze i na nadmorskoj visini od 1270 metara.

U planinskim delovima Ljubovije sneg je padao prethodna tri dana i dostigao je visinu od jedan do dva i po metra. Na nekim mestima je za raščišćavanje puteva neophodno angažovanje celokupne raspoložive mehanizacije čiju upotrebu sada omogućava odluka o vanrednoj situaciji, objasnio je Jovanović.

On je dodao da je posle višednevnog havarijskog prekida u snabdevanju strujom juče privremeno omogućeno napajanje iz Republike Srpske, a zatim je popodne trajno osposobljena visokonaponska mreža koja omogućava isporuku elektične energije na teritoriji čitave opštine.

Vanredna situacija proglašenja je i u Krupnju. Načelnik tamošnjeg Štaba za vanredne situacije Pavle Živanović izjavio je Tanjugu da je u tom području juče popodne osposobljena visokonaponska mreža, koja je bila u prekidu zbog snega.

Sada predstoji otklanjanje kvarova na niskonaponskoj mreži zbog kojih, kako je precizirao, 90 odsto teritorije opštine Krupanj nema električnu struju.

Načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije u Loznici Petar Katanić je rekao za Tanjug da je tokom jučerašnjeg dana otklonjen kvar zbog koga u prigradskim delovima nije bilo električne energije i vode i da se na svim magistranim, regionalnim i lokalnim putevima u Jadru saobraćaj odvija normalno.

Povezane vesti: Sneg veje, drumovi klizavi Užice okovano ledom, Šumadija prohodna
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sneg usporava saobraćaj u celoj Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 27.Jan.2012

BEOGRAD, 27. januara 2012. (Beta) - Sneg i niske temperature otežavaju u petak saobraćaj na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, a najteža situacija je na Pešteru, Goliji, Vlasini i u regionima Vranja, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja, Užica i Valjeva, saopštio je Auto-moto...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ukinuto vanredno stanje u Rekovcu

Izvor: Glas javnosti, 27.Jan.2012

REKOVAC - Vanredno stanje u opštini Rekovac, uvedeno zbog snežnih padavina koje su paralisale opštinu, danas će biti ukinuto, saopštio je Krizni štab u Rekovcu...Kako je rekao predsednik opštine i komandant Kriznog štaba Dragan Prodanović, svi putevi u opštini i 32 sela su bili neprohodni,...

Nastavak na Glas javnosti...

Srbija zavejana, vanredno stanje u 13 opština

Izvor: Blic, 27.Jan.2012

Sneg i niske temperature otežavaju danas obavljanje saobraćaja na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, a najteža situacija je na Pešteru, Goliji, Vlasini i u regionima Vranja, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja, Užica i Valjeva, saopštio je Auto-moto savez Srbije. ..I dalje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.