Ujednačeni kriterijumi za otvaranje bolovanja

Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujednačeni kriterijumi za otvaranje bolovanja

Za upalu pluća predviđen 21 dan odsustva sa posla, a za bronhitis – dve nedelje poštede

U Srbiji se najčešće na bolovanje ide zbog održavanja trudnoće, bolesti mišićno-koštanog sistema, oboljenja sistema krvotoka, tumora, duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, a najviše ljudi u prethodnoj godini odsustvovalo je sa posla u Beogradu, Vranju, Nišu, Smederevu i Kikindi.

Da li će se ova statistika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << promeniti biće jasno kada počne primena novog pravilnika o bolovanjima, kojim će tačno biti propisano koliko dana poštede sleduje za određenu bolest. Pravilnik je usvojio Upravni odbor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, a da bi stupio na snagu čeka se saglasnost Ministarstva zdravlja.

– Nama je dostavljen predlog pravilnika za bolovanja koja traju duže od 30 dana. U najskorijem roku daćemo saglasnost za njegovu primenu, ali ćemo RFZO-u dati rok od šest meseci da se naprave standardi za bolovanja do mesec dana. Kada pravilnik zaživi pratićemo njegovu primenu, u hodu ćemo rešavati sve probleme koji se budu pojavili i prilagođavaćemo se situacijama – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Novi pravilnik je izrađen kako bi pacijenti u svim gradovima u Srbiji imali isti tretman lečenja i kako bi za neke dijagnoze dobijali određen broj dana odsustvovanja sa posla.

– Lekari sa dužim stažom dobro znaju koliko dugo može da traje bolovanje za neko oboljenje. Mislim da ovaj novi pravilnik mnogo više znači za one lekare koji rade u komisijama za produžavanje bolovanja – naglasila je prim. dr Nevenka Dimitrijević, iz beogradskog Doma zdravlja „Voždovac”.

Kako objašnjava prof. dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada iradiološkuzaštituSrbije „DrDragomirKarajović”, ustanove čiji su stručnjaci bili uključeni u pisanje pravilnika, najvažnije je to što će sada svuda biti ujednačeni kriterijumi za otvaranje bolovanja.

– Važno je da nova pravila ne idu na štetu građana, već su urađena zbog njihove dobrobiti. Proces ozdravljenja kod osoba zavisi od nekoliko faktora. Recimo, ako je neko operisao kičmu, koliko tačno može da odsustvuje sa posla, uzima se u obzir da li su mu ugroženi i nervi, jer od toga dosta zavisi oporavak. Zavisi i od toga koliko godina ima pacijent, kakve je konstitucije i u kakvoj je fizičkoj kondiciji. Neko može da se oporavi za 10, a nekome treba i 60 dana, a to će stručnjaci proceniti po istim kriterijumima u celoj zemlji – rekao je naš sagovornik.

Statistika pokazuje da je na bolovanjima u 2010. godini bilo 69.811 građana, a svi zajedno su odsustvovali sa posla 3.517.418 dana. Bruto iznos novca koji je isplaćen zaposlenima koji su bili na bolovanjima iznosi 4.461.280.612,31 dinar.

----------------------------------------------

Vraćanje stručnjaka medicine rada

Prof. dr Aleksandar Milovanović napominje da su oni pre dva meseca pokrenuli inicijativu da se stručne komisije koje rade na proceni bolovanja vrate stručnjacima medicine rada, jer im je to pravo oduzeto 2006. godine.

– To pravo nam je neopravdano oteto. Ne mogu to da rade lekari koji ne znaju da rade ocenu radne sposobnosti. Recimo, dešava se da u komisijama sedi hirurg u penziji, koji celog života nije izašao iz operacione sale. Imamo podršku Ministarstva zdravlja – dodao je Milovanović.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 22.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.