Izvor: JUGpress.com, 14.Jan.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju počelo obeležavanje Vasuljice

VRANJE

Žitelji Gornje Čaršije u Vranju u subotu veče počeli su obeležavanje jednog od najvećih romskih praznika, Dan svetog Vasilija.

Proslava je počela na Trgu slobode uz trubački orkestar „Bakija Bakić“ pod upravom Ekrema Mamutovića i grejanu rakiju.

U ovom vranjskom naselju gde žive Romi oni se tradicionalno okupljaju na ovaj praznik u velikom broju. Pripadnici Romske nacionalnosti Vasilicu će ove godine slaviti pet dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Proslavi su u subotu uveče prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

„Ovo je jedan od najznačajnih praznika kod Roma koji je poseban narod sa dušom. To su ljudi koji vole život i muziku i imam veliki broj prijatelja Romske nacionalnosti. Uvek se rado odazovem pozivu da budem njihov gost“, kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika.

Predsednik Udruženja Roma „Belo jagnje“ u Vranju, Stojče Karimanović podseća da Vasilicu, u skladu sa svojim mogućnostima, obeležava svaka romska kuća.

„Ovaj praznik je značajan za Rome. Jedan od najvažnijih običaja je da se na ovaj dan na trpezi nađu pečena guska ili ćurka i baklava. Domaćice su zadužene da spremaju u kući, a domaćini da obezbede sve što je neophodno“, rekao je za Karimanović.

Povodom Vasuljice u nedelju, 14. januara predviđen je nastup muzičkog benda „Bujanovačke zvezde“. U sali Omladinskog kulturnog centra u Vranju biće izabrano se i najveselije društvo večeri.

U ponedeljak nastupiće orkestar „Mladi talenti“ iz Bujanovca, a biće izabran i najlepši par. Utorak je rezervisan za tradicionalni bal Roma i nastup benda „Infuzija“.

I ove godine neće izostati izbor za mis, koji će biti organizovan, 17. januara, u selu Pavlovac.

Organizatori proslave jednog od najvećih romskih praznika su Grad Vranje, Turistička organizacija i romska udruženja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje,   Ekrem Jevrić

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.