U Vranju obeležena godišnjica smrti Sime Pogačarevića

Izvor: JUGpress.com, 21.Dec.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju obeležena godišnjica smrti Sime Pogačarevića

VRANJE

Na današnji dan pre 76 godina poginuo je Sima Pogacarević. Ispred njegove biste na trgu koji nosi ime ovog jedinog narodnog heroja iz Vranja održan je skup na kome je o liku i delu Pogačarevića govorio Nenad Stojiljković, profesor istorije i član gradske organizacije SUBNOR.

Sima Pogačarević je bio aktivni član Komunističke partije Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i učesnik borbi u okolini Vranja. Poginuo je 21. decembra 1941. godine u sukobu sa bugarskom vojskom na Dobrim Vodama. Za narodnog heroja proglašen je 27. decembra 1951. godine.

Zamenik predsednika Skupštine grada, Gradimir Jovanović položio je cveće na spomen bistu Sime Pogačarevića.

Skupu su prisustvovali članovi SUBNOR, predstavnici Vojske Srbije, BIA, Policijske uprave, udruženja građana, učenici OŠ „Vuk Karadžić“ i članovi Izviđačkog odreda „Sima Pogačarević“.

Po tradiciji u Izviđački odred „Sima Pogačarević“ primljeno je pet novih članova.

U Vranju postoje još dve biste Sime Pogačarevića, u kasarni „Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog“ i u krugu Fabrike nameštaja „Simpo“ koja nosi ime ovog narodnog heroja, koji je bio stolarski radnik.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.