Izvor: JUGpress.com, 11.Maj.2020, 21:01

Svetski dan sestrinstva – 12. maj

VRANJE

Povodom 12. maja – Svetskog dana sestrinstva čestitku zahvalnosti i podrške medicinskim sestrama i tehničarima uputila je predsednica Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika za Pčinjski okrug i glavna sestra Zdravstvenog centra Vranje, Jasmina Ristić.

„Sestrinski posao danas nije posao sa radnim vremenom – sestra je medicinska >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sestra u svakom trenutku. Dvanaestog maja kada se u svetu obeležava Dan sestrinstva u spomen na dan kada je rođena Florens Najtingejl – tvorac modernog sestrinstva i pionira javnog zdravlja upravo želim sve da podsetim na ogromnu hrabrost i nesebično požrtvovanje koje su medicinske sestre iskazale tokom teške borbe sa virusom Kovid 19 koja i dalje traje.

Otvarajući prvu školu za medicinske sestre u Bolnici svetog Tome daleke 1860. godine težila je obrazovanju i obuci medicinskih sestara. Njena potpuna i doživotna posvećenost pozivu doprinela je razvoju ne samo sestrinstva nego i statistike, epidemiologije, javnog zdravlja, društvenih nauka.

Moderno sestrinstvo danas ima društveni ugled, stručne kavalifikacije, ono je uvažena profesija zasnovana na veštinama i znanju. Medicinska sestra je zdravstvena profesija sa specifičnom funkcijom nege bolesnika koja je nezamenljiva u procesu ozdravljenja pacijenta.

Upravo u ovim teškim danima kada je čitav svet izložen pandemiji korona virusom najvažnija sila i najveća snaga kojom se ljudska populacija bori protiv pošasti koja ne bira svoje žrtve na celoj planeti, jesu zdravstveni radnici, njihovo znanje, umeće i posvećenost obolelima. Medicinske setre i tehničari su važna i nezamenljiva karika u toj borbi do konačne pobede za budućnost, ljudsko zdravlje i održanje ljudi na svetu.

Danas kada svim sestrama u Pčinjskom okrugu u zemlji i svetu čestitam Dan sestrinstva želim da im se zahvalim na radu, posvećenosti profesiji, doprinosu za očuvanje ljudskog zdravlja, da iskažem počast i posebnu zahvalnost svim preminulim kolegenicama i kolegama tokom zdravstvene krize izazvane Kovidom 19, ali i da ih podsetim koliko je zdravlje svih nas ugroženo i krhko“, navodi se u čestitki glavne sestre Zdravstvenog centra u Vranju.

Ona na kraju poručuje da nema opuštanja, nema zastoja, sada je najvažnije da nastavimo i izvojujemo konačnu pobedu nad opakom bolešću koja je uspela da parališe čitav svet.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.