Izvor: JUGpress.com, 04.Okt.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečanom sednicom obeležen 4. oktobar Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu

VRANJE

U velikoj sali Skupštine grada održana je svečana sednica povodom 100 godina od oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, na kojoj su dodeljena priznanja vojnicima na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka.

Pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu je podsetio na slavni put srpske vojske tokom Velikog rata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
„Vojnik je danas u Srbiji ponovo cenjen, a vojnička uniforma popularna, jer nas podseća na slavne dane naše prošlosti, na duh jednog vremena i naše pretke. Nikako ne smemo da zaboravimo da se danas stvara sutrašnjica, u sadašnjosti se stvara budućnost. Ako je uzaludno čekamo, ona će nam izmaći iz ruku. Samo onaj ko u sadašnjosti misli o mogućem i verovatnom, ima budućnost“, rekao je Marković.

Danas se sećamo srpskih junaka koji su pre tačno 100 godina strgli okove okupatora i oslobodili Srbiju i naš grad najstrašnijih nevolja i patnji koje rat može doneti, istakao je predsednik Skupštine grada, dr Dejan Tričković.

,,Srbija je pobedu u ratu skupo platila. Mnoge porodice ostale su uskraćene da dočekaju svoje heroje iz Velikog rata. Naši preci borili su se da sačuvaju srpski identitet i da vrate Srbiji spokoj, budno motrili na branik otadžbine, a mi smo danas na sličnom zadatku. Budimo dostojni potomci naših predaka, negujmo istoriju i birajmo put pravih vrednosti, koje će buduće generacije moći da slede“, poručio je dr Tričković.

Na svečanosti, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu pukovnik Nenad Marković, uručili su Značke i Zahvalnice otadžbine vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok sa teritorije Vranja u periodu od 2014. do 2015. godine.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.