Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvaralački opus Paje Jovanovića u Vranju

VRANJE

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u sredu, 2. oktobra, biće otvorena izložba „Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića“ posvećena radu jednog od najvećih srpskih slikara.

Na izložbi biće predstavljeni Jovanovićeve  slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog umetnikovog ateljea u Beču.

Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka.

Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrukcija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta.

Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji.

Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Izložba će biti otvorena u 19 sati i kako je najvaljeno govoriće gradonačelnik Slobodan Milenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković i kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda Isidora Savić.

Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izložba je gostovala u Gornjem Milanovcu, Kragujevcu i Čačku.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba slika i ličnih predmeta Paje Jovanovića u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2019, 12:02

Na izložbi “Pogled izbliza” koja će biti otvorena u sredu, 2. oktobra od 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja, Vranjanci će moći će da pogledaju slike, crteže, skice, lične predmete i slikarske rekvizite svetski priznatog umetnika Paje Jovanovića...Postavka izložbe je, kažu organizatori,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.