Izložba slika i ličnih predmeta Paje Jovanovića u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika i ličnih predmeta Paje Jovanovića u Vranju

Na izložbi “Pogled izbliza” koja će biti otvorena u sredu, 2. oktobra od 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja, Vranjanci će moći će da pogledaju slike, crteže, skice, lične predmete i slikarske rekvizite svetski priznatog umetnika Paje Jovanovića.

Postavka izložbe je, kažu organizatori, posvećena oživljavanju enterijera Jovanovićevog bečkog ateljea koji se ne razlikuje od velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka i čiji je inventar predat na čuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Muzeju grada Beograda.

Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena. Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava "pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta - kažu organizatori.

Rekonstruisana umetnička radionica ateljea Paje Jovanovića do sada je gostovala u muzejima u Gornjem Milanovcu, Kragujevcu i Čačku.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.