Izvor: JUGpress.com, 24.Okt.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sterijini „Rodoljupci“ otvorili Borine pozorišne dane

VRANJE

U renoviranoj i potpuno obnovljenoj zgradi Pozorišta „Bora Stankovića“ u Vranju predstavom „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta iz Beograda zvanično su počeli „39. Borini pozorišni dani“.

Predstava „Rodoljupci“ po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, prvi put je odigrana oktobra 2015. godine. U prvoj podeli  ulogu Gavrilovića tumačio je Predrag Ejdus, a nakon smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << velikog glumca ulogu je preuzeo gostujući član Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, a potom Miloš Đorđević.

Komad govori o posledicama ideja i manipulacija. Nabijena je bolnim emocijama i nasiljem, kao sirova i surova žurka na temu tragične realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da to promenimo.

Nakon predstave organizovan je i razgovor sa glumcima.

Borine pozorišne dane zvanično je otvorila gradska većnica za kulturu Zorica Jović koja je rekla da Srbija ima sreće da u njoj postoje sredine kao što je Vranje, sredine bogatog  kulturnog nasleđa, pozorišne umetnosti i odnegovane publike.

„Začarani su Vranjanci pozorišnom magijom pre skoro 125 godina, tako da su stvorene neraskidive veze između njih i pozorišta, te smo svi zajedno opstali bez obzira što smo tog kobnog 2. jula 2012. godine ostali bez zgrade. Opstajao je teatarski život u Vranju, zahvaljujući glumcima, zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u “daske koje život znače“ i njihovoj odlučnosti da pozorište živi i bez zgrade. Opstajalo je pozorište i uz podršku svih onih poštovalaca pozorišne umetnosti i magije koju ona nosi. Zahvaljujući veri i upornosti večeras se nalazimo u novom, savremenom pozorišnom zdanju koje je ponos svih nas zajedno, države, grada, glumaca i građana Vranja“, rekla je Jović.

Večeras je na programu predstava M.I.R.A. Bitef teatra u režiji Andraša Urbana.

Ova tradicionalna pozorišna manifestacija koja se obeležava pod sloganom, „Povratak kući“ trajaće do ponedeljka 28. oktobra.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.