Stari recepti juga Srbije: Vranjske đulbastije

Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Mar.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Vranjske đulbastije

Danas pripremamo jedno zaboravljeno jelo ili često nepravedno pojednostavljeno, "Vranjske domaće đulbastije". Ovo je stari recept, koji se možda malo razlikuje od onog u Bosni ili Raškoj (Sandžaku).

Potrebno je:

500 g mlevene junetine, može i mešano

500 g krompira

3-4 manje glavice crnog luka
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
2-3 čena belog luka

1-2 jaja

2-3 kašike brašna

so

biber

suvi biljni začin i bosiljak

ulje (za prženje)

Za sos, zapršku (bešamel)

malo putera

2-3 kašike brašna

500 ml mleka

200 ml pavlake za kuvanje

sir (pirotski kačkavalj) i kajmak 300-400 grama, kiselo mleko kao prilog

so

biber

Priprema

Luk sitno naseckati, krompir narendati (krupnije), a beli luk sitno iseckati. Sve dodati mlevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smesu. Dodati i 2-3 kašike brašna, so, biber i suvi biljni začin , bosiljak. Izmešati da se masa lepo ujednači.

Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice ili kao ćufte, i pržiti ih u dobro zagrejanom ulju ili masnoći. Bitno je da se ne preprže. Takođe možete ih ispeći u rerni na papiru za pečenje..

Pržene đulbastije slagati jednu, do druge u keramičku, zemljanu, vatrostalnu posudu ili pleh.

Sos (bešamel): U ulje u kojem se pržilo meso, dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući sve vreme. Dodati i kajmak, so i biber, po želji.

U gotov bešamel dodati i sir (pirotski kačkavalj ili poželji i ukusu).

Preliti đulbastije sosom-bešamelom, pokriti posudu poklopcem ili folijom i peći oko minuta na 220 stepeni.

Zatim otklopiti ili skinuti foliju i zapeći još 20-tak minuta na istoj temperaturi.

Služiti sa kiselim mleko pomešanim sa kap - dve maslinovog ulja i malo prepržene tucane paprike.

Prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.