Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Mar.2018, 15:50 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Vranjske đulbastije
Danas pripremamo jedno zaboravljeno jelo ili često nepravedno pojednostavljeno, "Vranjske domaće đulbastije". Ovo je stari recept, koji se možda malo razlikuje od onog u Bosni ili Raškoj (Sandžaku).
Potrebno je:
500 g mlevene junetine, može i mešano
500 g krompira
3-4 manje glavice crnog luka
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
2-3 čena belog luka
1-2 jaja
2-3 kašike brašna
so
biber
suvi biljni začin i bosiljak
ulje (za prženje)
Za sos, zapršku (bešamel)
malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje
sir (pirotski kačkavalj) i kajmak 300-400 grama, kiselo mleko kao prilog
so
biber
Priprema
Luk sitno naseckati, krompir narendati (krupnije), a beli luk sitno iseckati. Sve dodati mlevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smesu. Dodati i 2-3 kašike brašna, so, biber i suvi biljni začin , bosiljak. Izmešati da se masa lepo ujednači.
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice ili kao ćufte, i pržiti ih u dobro zagrejanom ulju ili masnoći. Bitno je da se ne preprže. Takođe možete ih ispeći u rerni na papiru za pečenje..
Pržene đulbastije slagati jednu, do druge u keramičku, zemljanu, vatrostalnu posudu ili pleh.
Sos (bešamel): U ulje u kojem se pržilo meso, dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući sve vreme. Dodati i kajmak, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati i sir (pirotski kačkavalj ili poželji i ukusu).
Preliti đulbastije sosom-bešamelom, pokriti posudu poklopcem ili folijom i peći oko minuta na 220 stepeni.
Zatim otklopiti ili skinuti foliju i zapeći još 20-tak minuta na istoj temperaturi.
Služiti sa kiselim mleko pomešanim sa kap - dve maslinovog ulja i malo prepržene tucane paprike.
Prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...