Izvor: JUGpress.com, 09.Nov.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike iz stradanja u Velikom ratu u Vranju

VRANJE

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković u Galeriji Narodnog muzeja otvorio je izložbu ,,Slike iz života pod okupacijom – život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu”.

Događaj je priređen povodom stogodišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu i Dana primirja.

,,U jeku obeležavanja ovog velikog jubileja, istovremeno nas prožima i ponos i tuga. Ponosni smo kao narod, jer smo junačakim podvizima izvojevali ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << slobodu, već i doprineli svetskom miru. Tuga nam sa druge strane dolazi uz podsećanje na nesaglediva stradanja i žrtvu koju smo podneli kao nacija. Ratom zahvaćena tadašnja Kraljevina trpela je udare snaga tri carstva. U svesti i predanjima stanovništa juga Srbije ostaje zabeleženo stradanje na mnogobrojnim poznatim, ali i neobeleženim stratištima. Ova izložba je posveta borcima iza linije fronta, tim nevinim dušama koje su ostali na pragu svojih ognjišta u zlim vremenima ratne stvarnosti. Ove fotografije, artefakti, istorijska i knjižna građa verni su svedoci težine života i stradanja civila juga Srbije u Prvom svetskom ratu, reko je dr milenković

On je dodao da novo vreme donosi i nove izazove u kojima se susrećemo sa raznoraznim pokušajima revidiranja istorije, kako bi se opravdala monstruozna dela okupatora i obezvredile sve žrtve. Zato su izložena dokumenta značajno štivo za sadašnja i buduća pokolenja, jer to ne smemo i nećemo da zaboravimo.

,,Jug Srbije i Vranje, tokom Velikog rata, pripali su bugarskoj okupacionoj zoni. Od 1915. do 1918. godine, koliko je trajala okupacija, ovo područje je bilo izloženo teroru, ubijanju civila, kao i materijalnoj pljački od strane bugarske okupatorske vojske. Ova izložbena postavka predstavlja priliku da se podsetimo velikih žrtava i stradanja, koje je Srbija podnela za vreme Prvog svetskog rata“, rekao je direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar” u Vranju Borivoje Manasijević.

 Osim Branke Janačković autorka izložbe je i Jelena Atanasović koja je rekla da je cilj ove postavke, da se na osnovu istorijskih izvora, arhivske građe i sačuvanih artefakata, rekonstruiše život ljudi na teritoriji čitavog juga Srbije.

Arhivski savetnik i autor Janačković je istakla da je izložba nastala istraživačkim radom i odabirom dokumenta u arhivima Srbije, Jugoslavije i SANU, kao i Vojnom i Istorijskom arhivu Niš, zatim Pedagoškom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije i Narodnom muzeju u Leskovcu.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.