Izvor: JUGpress.com, 13.Avg.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska letnja škola u Vranju

VRANJE

U Vranju je počela da radi Letnja škola Arhitektonskog Fakulteta MARHI iz Moskve.

U ovaj grad boravi 15 ruskih studenata i predavača sa ove visokoobrazove ustanove. Predavanja su organizovana u Ruskom kutku Gimnazije “Bora Stanković”.

Letnja arhitektonska škola pruža mogućnost učenicima i budućim studentima arhitekture i informacionih tehnologija da prošire svoja znanja i razmotre >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mogućnost daljeg školovanja na nekom od prestižnih partnerskih univerziteta širom Rusije

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković pozdravljajuči goste ukazala je na značaj i važnost  partnerskih odnosa koje ova obrazovna ustanova u Vranju neguje  sa ruskim univerzitetima u mesecu kada škola obeležava 140 godina od osnivanja.

“Gimnazija već nekoliko godina ima saradnju sa Rusijom, pre svega, sa Arhitektonskim fakultetom u Moskvi, imamo priliku da ugostimo ruske studente i predavače, profesore koji će boraviti ovde. Njihov plan je da se organizuje Letnja škola. Školu pohađaju i naši učenici maturanti koji su već upisali arhitekturu i naravno oni koji planiraju da sledeće godine upišu ovaj fakultet. Svakako ova obuka mnogo znači, jer podrazumeva izradu projekata aplikacija i sve ono što je vezano za rad fakulteta. Projekat je značajan zato što će učenici imati priliku da rade na terenu i imati uvid o tome kako i na koji način rade urbanisti. Sa njima će biti  glavni urbanisti Vranja kao i kolege iz Rusije, ističe direkorka.

Profesorka ruskog jezika Danijela Spasić govorila je o istorijatu škole, važnim aktivnostima koje Gimnazija ima u okviru Ruskog kutka, kao i o ostvarenoj saradnji sa Rusijom.

Predavač, docent  moskovskog Arhitektonskog fakulteta Milan Stamenković, poreklom Vranjanac, kaže da već tri godine za studente iz Rusije organizuju Letnju školu arhitekture u njegovom rodnom gradu.

“Katedra moskovskog Arhitektonskog fakulteta, Naučno-edukativni centar u arhitekturi i informacione tehnologije organizuje edukaciju u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu. Letnju praksu koristimo da radimo na eksperimentu, povezujemo realne sa digitalnim metodama što će biti zanimljivo za učesnike škole”, ističe Stamenković.

Ove godine osim iz Moskve ima i studenata iz drugih ruskih gradova.

Stamenković kaže da je vranjska gimnazija srdačno i ove godine  dočekala ruske studente.

“Imamo dobru komunikaciju sa upravom Grada i radićemo zajedno na projektu koji se tiče Vranjske reke sa ciljem da se ta teritorija aktivira i za pešake. Imaćemo razgovor i sa građanima, videćemo šta je njima bitno šta im je potrebno. Cilj je poboljšanje kvaliteta životne sredine. Paralelni cilj je edukacija, kulturna saradnja u arhitekturi, urbanizmu. Dovodimo profesore sa različitih fakulteta”, rekao je Stamenković.

Rad  Letnje škole moskovskog Arhitektonskog Fakulteta MARHI trajaće do 25. avgusta. Učesnici će boraviti i na Vlasini gde je takođe organizovan rad na terenu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.