Romska naselja – život na ivici egzistencije

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romska naselja – život na ivici egzistencije

U Srbiji postoje 583 romska naselja sa lošim uslovima za život, a neka od njih takva su gotovo pola veka. Država prvi put ima sistem sa preciznim podacima o tim naseljima, a cilj je da se život u njima uredi.
U Srbiji postoje 583 romska naselja sa lošim uslovima za život, a neka od njih takva su gotovo pola veka. Država prvi put ima sistem sa preciznim podacima o tim naseljima, a cilj je da se život >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u njima uredi.

Na obodu grada – život na ivici. Tako je u Vranju, ali i u 70 odsto opština u Srbiji koja imaju takva naselja.
"Nemamo posao, ne radimo nigde, kad ima jedemo, kad nema ne jedemo, više smo gladni nego siti", navodi Jagoda Nezirović.
I Kasandra Miletović navodi da je život sa 7.000 dinara težak, jer treba platiti troškove.
Prosečno po tri takva naselja svakodnevica su u 120 opština u Srbiji. Najviše ih je oko velikih centara – Beograda, Novog Sada, Niša. Ispod standarda živi i po nekoliko generacija. Na području Vojvodine čak 65 odsto tih naselja postoji duže od 45 godina.
"Informacije koje su prikupljene pružiće vlastima pouzdane podatke o naseljima u kojima se živi ispod standarda, kao i tačan broj ljudi, kao i opšte podatke – kolika je potrošnja vode i električne energije", objašnjava šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard.
"Mi možemo na osnovu ovoga da razgovaramo o budućim projektima i da fondove koji postoje primenimo. Pitanje poboljšanja života u romskim naseljima, legalizacije, putne infrastrukture nije više pitanje jednog ministarstva, to je pitanje za celu vladu", kaže ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović.
U najvećem broju takvih naselja, čak u 80 odsto njih, započeta je legalizacija, ali je u tom postupku tek po nekoliko kuća. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.