Rizična i plemenita i profesija

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizična i plemenita i profesija

Danas se obeležava Dan vatrogasaca Srbije. Često rade u ekstremnim ili vanrednim situacijama, u različitim vremenskim uslovima. Ova profesija je plemenita i dinamična, često i rizična.
Požari, saobraćajne nesreće, delovanje u elementarnim nepogodama, na nepristupačnim terenima. Vatrogasci rade adrenalinski posao koji zahteva adekvatno reagovanje, izdržljivost, hrabrost, iskustvo. Najčešće ih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za to opredeljuje želja da pomognu ljudima.

"Kad vidite sa kojim ljudima radite, koji su tipovi ličnosti ti ljudi, kojim se poslom bave, humanim poslom. Kad vi posle intervencije i kad se čoveku nanese šteta i kad vidite njegov osmeh, od toga nema draže. To je human posao, a mi smo surovi profesionalci, među nama nema heroja, mi se uvek trudimo da profesionalno odgovorimo na sve zadatke, pogotovo u spasavanju ljudskih života, smanjenju materijalne štete", kaže Dejan Stanojević, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade u Vranju.
Dejan Stanojević je u službi 18 godina, na čelu Vatrogasno-spasilačke brigade u Vranju skoro dve. Jedno od iskustava koje pamti je 2012. godina i akcije evakuacije iz zavejanih područja.
"Naše smene funkcionišu 24 sata, imamo dežurstva, pripravni smo 365 dana u godini, da izuzmemo odmore i bolovanja. Čovek se srodi s tim, i šta mogu da kažem, ja se ne odvajam od telefona", objašnjava Dejan Stanojević
U Pčinjskom okrugu je 95 vatrogasaca, na teren izlaze sa 44 vozila. U Vranju je počelo formiranje i Specijalnog tima za spasavanje na vodi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.