Rizična i plemenita i profesija

Danas se obeležava Dan vatrogasaca Srbije. Često rade u ekstremnim ili vanrednim situacijama, u različitim vremenskim uslovima. Ova profesija je plemenita i dinamična, često i rizična.

Požari, saobraćajne nesreće, delovanje u elementarnim nepogodama, na nepristupačnim terenima. Vatrogasci rade adrenalinski posao koji zahteva adekvatno reagovanje, izdržljivost, hrabrost, iskustvo. Najčešće ih za to opredeljuje želja da pomognu ljudima.

"Kad vidite sa kojim ljudima radite, koji su tipovi ličnosti ti ljudi, kojim se poslom bave, humanim poslom. Kad vi posle intervencije i kad se čoveku nanese šteta i kad vidite njegov osmeh, od toga nema draže. To je human posao, a mi smo surovi profesionalci, među nama nema heroja, mi se uvek trudimo da profesionalno odgovorimo na sve zadatke, pogotovo u spasavanju ljudskih života, smanjenju materijalne štete", kaže Dejan Stanojević, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade u Vranju.

Dejan Stanojević je u službi 18 godina, na čelu Vatrogasno-spasilačke brigade u Vranju skoro dve. Jedno od iskustava koje pamti je 2012. godina i akcije evakuacije iz zavejanih područja.

"Naše smene funkcionišu 24 sata, imamo dežurstva, pripravni smo 365 dana u godini, da izuzmemo odmore i bolovanja. Čovek se srodi s tim, i šta mogu da kažem, ja se ne odvajam od telefona", objašnjava Dejan Stanojević

U Pčinjskom okrugu je 95 vatrogasaca, na teren izlaze sa 44 vozila. U Vranju je počelo formiranje i Specijalnog tima za spasavanje na vodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво