Radionica animiranog filma u Vranju

Izvor: RTS, 23.Avg.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radionica animiranog filma u Vranju

U Vranju je počela 11. Internacionalna radionica animiranog filma pod nazivom "Zlatni puž". Pedesetak mladih animatora iz Rusije, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije za četiri dana stvoriće nove animirane filmove u različitim tehnikama, a radionica je posvećena 140. godišnjici rođenja književnika Borisava Stankovića.
Spojila ih je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << animacija i želja da nauče nove tehnike, razmene iskustva, druže se. Mladi animatori iz pet zemalja za četiri dana napraviće tri animirana filma.

"Želim da ovde napravim novi dobar film sa mojim drugovima i da upoznam nove drugare", kaže Gregori iz Skoplja.
"Animacija je umetnost koju retko ko shvata i ima veštine za to, ali učenjem i sa mnogo truda dostigne vrhunac", kaže Filip iz Skoplja.
Animirane filmove stvaraće u tri različite tehnike plastelin, kolaž i pikselacija. Deca daju ideje i u saradnji sa mentorima, prave animirani film. Jedna grupa radi i dokumentarni film o radionici.
"Radila sam animirane filmove sa figuricama od plastelina, a sada bi volela da naučim i da napravim film u tehnici crtanja", kaže Uma Freja Prosin iz Slovenije.
Radionica je posvećena 140. godišnjici rođenja književnika Borisava Stankovića i vranjskim pesmama. Novina je i rad sa decom sa posebnim potrebama.
"Zbog toga su tu i gošće iz Rusije iz velikog centra iz Uljanoska koji se bavi rehabilitacijom dece i mladih kroz kulturu", kaže Snežana Trajković, v.d.direktor ŠAF-a.
"Data je mogućnost socijalizacije, adaptacije i kreativnog stvaralaštva, tako što su deca uključena u rad i poboljšavaju radne sposobnosti", kaže Irina Narjevska, Rehabilitacioni centar Pacolin.
U deset prethodnih radionica animiranog filma u Vranju, učestvovalo je oko 500 animatora iz 25 zemalja. Oni su kreirali i prikazali pedesetak filmova.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Animatori gosti rukovodstva grada

Izvor: JUGpress.com, 23.Avg.2016

VRANJE..U velikoj sali Skupštine grada Vranja, zamenik predsednika Skupštine Gradimir Jovanović i članica Gradskog veća Zorica Jović  organizovali su prijem za učesnike festivala ,,Zlatni puž“...Gostima iz Rusije, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Srbije, Gradimir Jovanović je poželeo dobrodošlicu,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.