Radionica animiranog filma u Vranju

U Vranju je počela 11. Internacionalna radionica animiranog filma pod nazivom "Zlatni puž". Pedesetak mladih animatora iz Rusije, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije za četiri dana stvoriće nove animirane filmove u različitim tehnikama, a radionica je posvećena 140. godišnjici rođenja književnika Borisava Stankovića.

Spojila ih je animacija i želja da nauče nove tehnike, razmene iskustva, druže se. Mladi animatori iz pet zemalja za četiri dana napraviće tri animirana filma.

"Želim da ovde napravim novi dobar film sa mojim drugovima i da upoznam nove drugare", kaže Gregori iz Skoplja.

"Animacija je umetnost koju retko ko shvata i ima veštine za to, ali učenjem i sa mnogo truda dostigne vrhunac", kaže Filip iz Skoplja.

Animirane filmove stvaraće u tri različite tehnike plastelin, kolaž i pikselacija. Deca daju ideje i u saradnji sa mentorima, prave animirani film. Jedna grupa radi i dokumentarni film o radionici.

"Radila sam animirane filmove sa figuricama od plastelina, a sada bi volela da naučim i da napravim film u tehnici crtanja", kaže Uma Freja Prosin iz Slovenije.

Radionica je posvećena 140. godišnjici rođenja književnika Borisava Stankovića i vranjskim pesmama. Novina je i rad sa decom sa posebnim potrebama.

"Zbog toga su tu i gošće iz Rusije iz velikog centra iz Uljanoska koji se bavi rehabilitacijom dece i mladih kroz kulturu", kaže Snežana Trajković, v.d.direktor ŠAF-a.

"Data je mogućnost socijalizacije, adaptacije i kreativnog stvaralaštva, tako što su deca uključena u rad i poboljšavaju radne sposobnosti", kaže Irina Narjevska, Rehabilitacioni centar Pacolin.

U deset prethodnih radionica animiranog filma u Vranju, učestvovalo je oko 500 animatora iz 25 zemalja. Oni su kreirali i prikazali pedesetak filmova.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво