Protest radnika vranjske Fabrike hleba i mleka

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Jun.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika vranjske Fabrike hleba i mleka

Radnici vranjske Fabrike hleba i mleka, okupili su se ispred zgrade gradske uprave, traže pomoć i razjašnjenje statusa.

Početkom 2013. godine država je fabriku preuzela od privatnika, sada je pod nadzorom Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom. Radnici nisu primili 15 plata.


Računi stižu, a plate nema. Decembra prošle godine radnici vranjske Fabrike hleba i mleka primili su deo martovske plate. Zdravstvene knjižice od početka godine nisu overene. >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<

"Stanujem privatno u Vranju, nemam za kiriju da platim, računi stižu, struju su mi isekli. Ne smem da se razbolim, jer nemamo overene knjižice", kaže Javorka Momčilović, radnica.

"Preživljavam nekako, moji mi dotiraju novac, račune mi plaćaju, već 20 godina je tako", kaže Gordana Janjić, radnica.

Radnici dolaze na posao, ali posla nema, ne rade linije za preradu mleka, ni proizvodnju hleba.

"Naš je proizvod bio veoma tražen, naročito mlekarski - sirevi, kačkavalji. Razrađeno je bilo, prodaja je bila idealna", kaže Slađana Veličković, radnica.

Januara 2013. godine država je preuzela Fabriku hleba i mleka, prvih šest meseci kažu da su radili bez problema. Prosečna plata bila je tada 26 hiljada dinara.

"Odgovornost se već 15 meseci prebacuje sa rukovodstva na direkciju za upravljanje oduzetom imovinom, i obrnuto", kaže Siniša Tomić, radnik.

"Na nijednom od sastanaka nije dato rešenje šta će se desiti sa fabrikom, da li će to biti stečaj s obzirom na to da fabrika ne radi, ili će se preduzeti konkretne mere da se ponovo krene sa proizvodnjom", kaže Ružica Stošić, Veće samostalnih sindikata Vranja.

U fabrici je 84 radnika. Očekuju reakciju države, ali i lokalne samouprave, najavljeno je da će u ponedeljak razgovarati sa rukovodstvom grada.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.