Izvor: RTS, 04.Avg.2021, 17:40

Protest bivših radnika "Geoksa" u Vranju, traže prava i otpremnine

Više desetina bivših radnika "Geoksa" protestovalo je juče i danas ispred fabrike, tražeći svoja prava i otpremnine. Lokalna samouprava očekuje nove investitore, ali šansu vidi i u vranjskoj privredi.
Traže odgovore na brojna pitanja, a naišli su na zatvorenu kapiju i obezbeđenje. Poslodavci nisu želeli da se obrate radnicima, da daju objašnjenja, jer su, kažu, sve rekli u obaveštenju koje su pre dva dana postavili na kapiji. Firmu gase zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nerentabilnog poslovanja.

Jedna od bivših radnica "Geoksa" rekla je da čekaju da im neko objasni o čemu se radi, da imaju kredite i da ne znaju kako će to da vrate.
"Da vidimo šta može da se uzme otpremnina nešto, sve što nas sleduje, ništa više", dodaje druga bivša radnica.
"Kao da ćemo biti zbrinuti s tim što se pominju radna mesta za 500, za 300, za 200 ljudi, gde su ostatak od hiljadu čoveka recimo", upitao je jedan od bivših zaposlenih.
Odgovore su potražili i u gradskoj upravi gde su ih primili gradonačelnik i njegovi saradnici.
"Obećali su da će sve za nas da urade da nam pomognu. Otpremnine za sada nemamo prava na to pošto je to privatna firma", ispričala je bivša radnica "Geoksa".
Lokalna samouprava rešenje za 1.200 radnika "Geoksa" očekuje od države.
Do tada će radnici nakon otkaza u roku od 30 dana moći da se prijave u Nacionalnu službu za zapošljavanje gde će tri meseca dobijati novčanu nadoknadu.
"Poslednjih nekoliko dana smo intenzivirali razgovore sa domaćim privrednicima i to će biti jedan put na kome ćemo mi insistirati", napominje Nebojša Zupančić, većnik za privredu, ekonomiju, preduzetništvo.
I premijerka Ana Brnabić je pre dva dana za RTS izjavila da država radnike neće ostaviti na cedilu, neke će uposliti lokalni preduzetnici, a neke investitori koji će doći u Vranje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.