Pripreme za grejnu sezonu

Izvor: RTS, 26.Sep.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za grejnu sezonu

Grejna sezona, zvanično počinje 15. oktobra. Toplane u većini gradova i opština spremno je dočekuju. Većina Vranjanaca greje se na drva. Iako su ih mnogi nabavili još na proleće, kada je cena bila povoljnija, ima i onih koji to čine u poslednjem trenutku. Gradska toplana je spremna za grejnu sezonu.
Sečenje i ređanje drva svakodnevna je slika na ulicama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vranja. Vladan Stojković je drva doterao iz svoje šume. Nada se da će mu biti dovoljno za zimu.

"Ima negde oko 12 metara, nismo ih dakle plaćali, a plaćamo sečenje i cepanje. Koliko je sečenje i cepanje? Ako se ne varam 600 dinara po kubiku", kaže Vladan Stojković.

Ko kupi drva mora i da ih iseče i skladišti za zimu. Oni koji se bave time kažu da ima dosta posla.
"Cena sečenja i cepanja je 500 dinara, a samo sečenje 250, samo cepanje 250, pa već dva meseca," navodi Miroslav Stojanović.
Ko je kupio drva prethodnih meseci, mogao je i da uštedi 5 evra po kubiku. Sada je potražnja veća, ali i cena.
Drva se prodaju i u Šumskom gazdinstvu, prostorni metar je oko 4000 dinara. Na stovarištu nema zaliha, jer se rasprodaju na šumskim putevima.
Gradska toplana spremno dočekuje grejnu sezonu. Kotlovi su remontovani, dotrajale cevi zamenjene, a sistem proširen.

"Od ponedeljka smo zvanično počeli da punimo naš sistem grejanja, a hladne probe ćemo raditi od prvog do petog narednog meseca. Radićemo i tople probe, ako bude bilo potrebno i ako temperature padnu ispod 12 stepeni tri dana uzastopno", objašnjava Goran Petrović, direktor toplane "Novi dom".
Mazuta za grejanje ima za mesec dana, nove količine će se nabavljati sukcesivno tokom sezone. Od naredne, nova toplana, za koju postoji projekat, koristiće druge energente za grejanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pripreme za grejnu sezonu - šta najjeftinije greje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018

15-og oktobra zvanično kreće nova grejna sezona. Toplane u našoj pokrajini kažu da su spremne i ranije da reaguju ukoliko to bude neophodno. U preduzećima koje isporučuju gas, takođe spremno dočekuju ovu jesen, a na stovarištima kažu da najviše ide čist ugalj i tvrdoogrevno drvo...Pripreme...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.