Pripreme za grejnu sezonu - šta najjeftinije greje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za grejnu sezonu - šta najjeftinije greje

15-og oktobra zvanično kreće nova grejna sezona. Toplane u našoj pokrajini kažu da su spremne i ranije da reaguju ukoliko to bude neophodno. U preduzećima koje isporučuju gas, takođe spremno dočekuju ovu jesen, a na stovarištima kažu da najviše ide čist ugalj i tvrdoogrevno drvo.

Pripreme za hladne dane, za one koji se greju na drva ili ugalj počele su još u avgustu, dok korisnici centralnog grejanja, za tople radijatore u sezoni plaćaju mesečne rate tokom cele godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na stovarištima, najviše se traži čist ugalj, a poslednjih godina sve više i kvalitetno tvrdoogrevno drvo. Zahtevi kupaca i kvadratura kuće ili stana određuju cenu ogreva.

“Cene idu od osam hiljada i 300 dinara za lignit kolubara, do 15.000 dinara za mrki ugalj banović. A ogrevno drvo je šest hiljada i 200 dinara po prostornom metru i to su cene sa lokalnim prevozom”, izjavio je Branko Bijelić, direktor stovarišta ogreva u Petrovardinu.

I u preduzeću "Novi Sad - Gas" kažu da je sve spremno za početak nove grejne sezone, kao i da za sada nema nagoveštaja o povećanju cena gasa. Kako bi kvalitet i cena grejanja, ali i bezbednost u stanovima bili na odgovarajućem nivou, iz tog preduzeća podsećaju potrošače i na godišnju obavezu pregleda ili servisiranja unutrašnjih gasnih instalacija, radijatora, peći i dimnjaka.

“Zadnjih par godina primetan je pad potrošnje gasa i to kod one kategorije kupaca koji su primenili mere energetske efikasnosti. A to znači izolacija objekta, spoljne fasade, zamena prozora, zamena starih vrsta kotlova novim kvalitetnijim kotlovima, uz primenu konzecione tehnike, znači tzv. konzecionih kotlova”, rekao je Dragan Vignjević, "Novi Sad – Gas".

Pad potrošnje gasa usled povećane energetske efikasnosti prati i povećan broj zahteva za priključenje na gasnu mrežu, zbog čega se i stanovi direktno priključeni na gas bolje kotiraju na tržištu prodaje, dodaju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.