Prijateljstvo iznad nacionalnih politika

Izvor: juGmedia, 20.Jun.2017, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljstvo iznad nacionalnih politika

U Američkom kutku biblioteke u Vranju, sutra od  19 časova biće prikazan dokumentrani film „InDIREKT“  koji govori o prijateljstvu Srba i Albanaca.

“InDIRECT” u 27 minuta govori o reprezentativcima bivše Jugoslavije u boksu, osvajača olimpijskih medalja, Azizu Salihu, Mirku Puzoviću, Fatmiru Makolliu i Tadiji Kačaru, kao i fudbalerima Fadilu Vokriu i Vladimiru Vermezoviću koji govore o tome da je sport uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sport i da on ljude ne razdvaja nego spaja

Dokumentarni film “InDIREKT” je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti. „Film je  priča o neraskidivim prijateljstvima uprkos politici razdvajanja, ali i o teretu prošlosti koji se mora prevazići.

Meni niko ne može da zabrani da budem prijatelj s kim hoću… Moje prijatelje ne može niko da mi oduzme, pa ni političari„, kaže Mirko Puzović, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984, bronzanih medalja na svetskim prvenstvima 1982. i 1986. u poluvelter kategoriji.

Film su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Desilo se što se desilo. Zna se da je albanski narod propratio, ali na kraju moramo ispružiti ruku, oni nama, mi njima“, citati su Fatmira Makolija, višestrukog državnog prvaka i reprezentativaca SFRJ, srebrenog na Mediteranskim igrama 1987.

Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu.

Nakon projekcije biće održana tribina na kojoj će učestvovati  Darko Šper i Taulant Osmani, koautori filma, kao i Fatmir Makolli i Mirko Puzović, protagonisti filma.

Razgovor će voditi novinar Dinko Gruhonjić, koproducent filma.

Milan Zdravković
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.