Predstavljeni prvi gradovi koji su dobili škole roditeljstva

Izvor: B92, 11.Feb.2016, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni prvi gradovi koji su dobili škole roditeljstva

U domovima zdravlja u Vranju, Požarevcu, Surdulici, Kuršumliji i Ubu biće otvorene prve Rosa škole roditeljstva u kojima će roditelji imati priliku da dobiju stručne savete i podršku tokom perioda proširenja porodice.

Zahvaljujući inicijativi Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Rosa vode, više od 2.000 beba i njihovih roditelja će dobiti značajnu pomoć, koja u ovim sredinama do sada nije postojala, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti osnažena postojeća mreža škola roditeljstva.

U planu je da prvih pet škola roditeljstva bude otvoreno u maju 2016. godine, a da u naredne tri godine bude podržano otvaranje oko 20 novih škola. Nakon osnivanja banki humanog mleka u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu u proteklih nekoliko godina, Rosa voda na ovaj način nastavlja da podržava bebe i roditelje.

“Ministarstvo zdravlja je veoma posvećeno razvoju škola roditeljstva i veoma nas raduje što ćemo sa Rosa vodom omogućiti da prve škole budu otvorene u gradovima u kojima se, prema stručnoj analizi Gradskog zavoda za javno zdravlje, pokazalo da su preko potrebne. Roditelji će sada prvi put imati priliku da dobiju dragocene savete o trudnoći, adekvatnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i pripremama za porođaj, kao i o nezi i odrastanju dece tokom prvih godina odrastanja. Želja nam je da uključimo i očeve u ovaj važan period i to će nove škole omogućiti. Potreba za školama je veoma evidentna i otvaranje novih je veliki korak napred“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu.

Gradovi u kojima se otvaraju prve škole roditeljstva odabrani su na osnovu analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, sprovedene u Srbiji tokom decembra 2015. godine, a glavni kriterijumi za odabir su bili nepostojanje škola, očekivani broj beba, kao i dovoljan broj stručnog kadra u domovima zdravlja.

„Nakon uspešnog osnivanja tri banke humanog mleka u Srbiji, nastavljamo da podržavamo bebe i roditelje i veoma smo radosni što ćemoi u 2016. godini doprineti lepšem roditeljstvu širom Srbije. U želji da podržimo ono što je važno-porodicu i budućnost dece okupili smo veliki broj građana, koji je tradicionalno podržao našu misiju. Kupovinom Rosa vode od 1,5 L građani su doprineli otvaranju prvih pet škola roditeljstva i zahvaljujemo se svima koji su našu ideju učinili uspešnom. Bebe u Vranju, Požarevcu, Ubu, Kuršumliji i Surdulici će imati priliku da prve posete škole roditeljstva, ali u naredne tri godine ćemo podržati još mališana i njihovih roditelja.“, izjavila je Milica Stefanović, u ime Rosa vode.

Lekari i medicinske sestre koji će voditi Rosa škole roditeljstva u domovima zdravlja će proći akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tokom proleća 2016. godine, a koja je u skladu sa poslednjim dostignućima profesije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.