Poziv Vranjancima da fotografijama i predmetima obogate novu postavku u zgradi Haremluka

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jun.2023, 17:21

Poziv Vranjancima da fotografijama i predmetima obogate novu postavku u zgradi Haremluka

Nakon stalne etnološke postavke u zgradi Selamluka, zaposleni u vranjskom Narodnom muzeju počeli su i sa izradom stalne postavke u drugoj zgradi Pašinih konaka - Haremluku, a sada pozivaju i Vranjance da, donirajući svoje fotografije i lične predmete, obogate zbirku i pomognu da se istorija prikaže.

Iz Narodnog muzeja podsećaju da zbirke obuhvataju oblasti istorije, etnologije, arheologije, numizmatike i istorije umetnosti.

U cilju očuvanja naše slavne istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svaka donacija znači doprinos pojedinca ili porodice - navode iz Narodnog muzeja.

foto: Grad Vranje Svi zainteresovani građani i darodavci mogu da se obrate kustosima u zgradi Selamluka Narodnog muzeja, u Pionirskoj ulici.

Zgrada Haremluka deo je Pašinog konaka koji je 1765. godine izgradio Raif-beg. Konak se sastoji od dve zgrade - Salemluk, u kome je živeo paša sa poslugom, a u kome je najpre bila smeštena Gimnazija pa Opština, a od 1960. godine je tu Narodni muzej i iza nje u dvorištu Haremluk u kome su živele pašine žene.

Od 1994. godine, kada je završeno renoviranje u poslovni klub Simpa, u zgradi Haremluka bili su restorani sa kraćim prekidima. Objekat je zatvoren 2018. godine i od tada je bio prepušten propadanju.

Potpisivanjem ugovora sa Republičkom direkcijom za imovinu 2019. godine, Haremluk je postao svojina Grada i celina Narodnog muzeja, a sanacija je počela prošle godine.

Nedavno je počela i izrada stalne etnološke postavke u toj zgradi, a ideja je da se prikaže kako je izgledao život u Vranju od srednjeg do polovine 20. veka.

Inače, za stalnu etnološku postavku u zgradi Selamluka, koja je otvorena marta prošle godine, kustoskinja Iva Laković nedavno je dobila nagradu “Mihailo Valtrović”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Muzej poziva darodavce predmeta

Izvor: OkRadio.rs, 09.Jun.2023, 09:23

Muzej u Vranju pozvao je građane da doniraju lične predmete u cilju formiranja nove stalne postavke. - Povodom realizacije nove stalne postavke u zgradi Haremluka pozivamo građane Vranja i Pčinjskog okruga da svojim fotografijama, ličnim predmetima obogatimo i prikažemo našu istoriju.   U...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.