Poverenica naložila vranjskom SNS-u da se zbog uvreda pismeno izvini uredniku “Info Vranjskih”

Izvor: JužneVesti.com, 06.Maj.2021, 16:02

Poverenica naložila vranjskom SNS-u da se zbog uvreda pismeno izvini uredniku “Info Vranjskih”

Zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih glavnom uredniku portala "Info Vranjske", poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naložila je Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Vranju da uputi pismeno izvinjenje Saši Stojkoviću. Kako piše "N1", mišljenje poverenice je da je tim uvredama na račun Stojkovića prekršen Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << o zabrani diskriminacije, a ukoliko SNS ne postupi po njenoj preporuci, u roku od 30 dana biće doneto rešenje o izricanju mere opomene.

Vranjski SNS reagovao je uvredema jula prošle godine, saopštenjem na Fejsbuk stranici, na autorski komentar novinara i urednika Info Vranjskih u kojem je pisao o formiranju lokalne vlasti u Bujanovcu i rezultatima izbora u Surdulici.

Uvrede predstavljaju povredu dostojanstva Saše Stojkovića na osnovu ličnih svojstava, fizičkog izgleda i zdravstvenog stanja; foto: JV/P. Blagojević U saopštenju su izrečene uvrede poput “gnjido jedna ljudska, nepismena, zla, ružna, nepokretna i brojne druge uvrede, a u pritužbi Povereniku, piše N1, navedeno je da je SNS izložio ruglu zdravstveno stanje urednika portala, kao i njegov fizički izgled.

Poverenica je ocenila da je upućivanje takvih izraza i rečenica u suprotnosti sa antidiskriminacionim propisima jer su uvredljive i ponižavajuće i predstavljaju povredu dostojanstva Saše Stojkovića na osnovu ličnih svojstava, fizičkog izgleda i zdravstvenog stanja, a na taj način se, kako je navela, stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Osim pismenog izvinjenja, vranjskom SNS-u se preporučuje i da ubuduće vodi računa da ne krši zakonske odredbe o zabrani diskriminacije.

Podsetimo, u svojoj objavi na zvaničnom Fejsbuk nalogu, osim ličnih uvreda Stojkoviću, upućene su i uvrede njegovom sinu, kao i albanskoj nacionalnoj manjini koju su nazvali pogrdnim imenom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.