Izvor: JUGpress.com, 23.Jun.2022, 21:46

Potpisani ugovori sa 15 novih korisnika Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede 

VRANJE

U Vranju je danas „Fondacija Ana i Vlade Divac“ prezentovala  rezultate rada devet Lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede. Ujedno su potpisani ugovori sa 15 novih korisnika ovog fonda na lokalu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković uručio je ugovore   vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava za korišćenje sredstava iz Fonda za razvoj agrara. Novac se može koristiti za proširenje stočnog fonda, nabavku mehanizacije i opreme, kao i repromaterijala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
„Veoma sam ponosan što je grad Vranje među prvima u zemlji osnovao Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, koji predstavlja još jednu podsticajnu meru i nastavak naše podrške razvoju sela i ruralnih mesnih zajednica. Ukupna vrednost fonda iznosila je 6 miliona dinara, od kojih je grad Vranje izdvojio 5, a Fondacija „Ana i Vlade Divac“ milion dinara. Nakon prvog javnog poziva za dodelu sredstava iz Fonda, ovu pomoć iskoristilo je 18 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa područja grada Vranja, zahvaljujući kojoj su realizovali svoje inovativne ideje u oblasti poljoprivrede. Sada, sada ih je dobilo 15 novih korisnika“, rekao je Milenković.

On je dodao da Grad Vranje nikad više nije ulagao u seosku infrastrukturu nego sada i izrazio nadu da ovim potezima ohrabruju ljude, posebno mlade, da ostanu na selu, jer se od poljoprivrede i te kako može dobro živeti.

„Do sada smo formirali 9 lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede, ukupne vrednosti 30 miliona dinara. Kreirani su da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranje koji ne postoje preko drugih programa podrške, subvencija i slično. Od 2020. godine podržali smo 100 korisnika, koji su na ovaj način nabavljali raznu priključnu mehanizaciju, plastenike, sisteme za zalivanje, sadni materijal i drugo što je bilo potrebno da unaprede svoje gazdinstvo i na taj način obezbede sebi i svojoj porodici bolje uslove života“, rekao je Uroš Delić, menadžer projekta Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

Korisnici su mogli maksimalno da uzmu 300 hiljada dinara. Od toga, u roku od tri godine obavezni su da vrate 90 posto sredstava, a preostalih 10 odsto dobijaju  bespovratno.

Neki od vlasnika poljoprivrednih gazdinstava su rekli da su dobili maksimalni iznos, koji će iskoristiti za nabavku nove opreme i repromaterijala. Na bankarskom tržištu ovako povoljne uslove za vraćanje sredstava nisu mogli da dobiju nigde, ističu.

Fond, koji je u Vranju osnovan septembra 2021. godine, ima na raspolaganju najveći  budžet, čime je postao jedan od najznačajnjih instrumenata za finansiranje poljoprivrednika i neposredno unapređenje njihovog života i uslova rada.

Lokalni fondovi realizuju se zajedničkim ulaganjima Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i lokalnih samouprava, a korisnici su u obavezi da vrate iznos u roku od tri godine, bez kamate, kako bi novi proizvođači mogli da koriste sredstva u okviru narednih ciklusa projekata.

Podrška je omogućena kroz projekat „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji Fondacija sprovodi u okviru USAID Projekta za konkurentnu privredu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.