Polazak u školu skup i na rate

Izvor: RTS, 15.Avg.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polazak u školu skup i na rate

Školska godina počinje za dve nedelje, knjižare su uglavnom obezbedile udžbenike, pribor i opremu, a polovne knjige prodaju se i na glavnim gradskim trgovima. Koliko košta opremanje đaka za školu proveravale su naše kolege iz Kragujevca i Vranja.
Sedmogodišnji Dušan Milić iz Vranja za školu je spreman. Knjige i sveske su na stolu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stariju sestru znatiželjno ispituje o pojavama i onome što će učiti iz predmeta Svet oko nas.

"Dobio sam pribor, knjige i sveske. Ići ću u Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj", tamo ću da učim, i radujem se tome", kaže Dušan Milić, iz Vranja.
Komplet knjiga za prvaka je oko šest ipo hiljada dinara, uz ranac i dodatnu opremu, izdatak za roditelje je veći.
"S obzirom na to da radi samo suprug, ja ne radim trenutno, podnošljivo je i izlazimo na kraj. Izdvojili smo oko 100, skoro 200 evra, i u sklopu garderobe, knjiga, i sve što treba", navodi Milica Milić, iz Vranja.
Miloš Antanasijević, knjižar iz Vranja kaže da poseduju knjige svih izdavača. "Cene se kreću od 349 dinara po primerku, a roditelji dolaze sa unapred određenim spiskom knjiga koje njihova deca koriste za narednu školsku godinu."
Najtraženiji su udžbenici za 2. i 6. razred osnovne škole jer je program rada nedavno promenjen. Roditelji i učenici često kupuju polovne knjige, u centru Kragujevca počela je prodaja.
"Uglavnom je upola jeftinije, može da se desi da je nešto približno cenama u knjižari ako su knjige očuvane", kaže Slađan Stefanović, prodavac iz Kragujevca. "Imamo i lošije čuvane, a cena je i tri puta manja nego u knjižari."
"Ovde ima sve i uvek nađemo šta nam treba, mnogo je povoljnije da se kupuje", kaže Hristina Jakovljević, iz Kragujevca.
"Komplet knjiga preko škole naručen košta i do 17 ipo hiljada dinara, a ovde na tezgi kupujemo za 7 ipo, tako da je drastično jeftinije i zbog toga smo se odlučili za ovaj vid kupovine", kaže Marija Jakovljević, iz Vranja.
Lokalna samouprava u Kragujevcu četvrtu godinu zaredom obezbeđuje besplatne udžbenike za đake prvake.
"U toku je javna nabavka za sprovođenje ovog postupka i do 1. septembra će udžbenici biti obezbeđeni i odmah prvog dana uručeni đacima", kaže Zoran Rajović, član GV Kragujevca. 
I grad Vranje pomaže roditeljima, po 5 hiljada dinara dobiće svaki prvak na početku školske godine.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.