Polazak u školu skup i na rate

Školska godina počinje za dve nedelje, knjižare su uglavnom obezbedile udžbenike, pribor i opremu, a polovne knjige prodaju se i na glavnim gradskim trgovima. Koliko košta opremanje đaka za školu proveravale su naše kolege iz Kragujevca i Vranja.

Sedmogodišnji Dušan Milić iz Vranja za školu je spreman. Knjige i sveske su na stolu, a stariju sestru znatiželjno ispituje o pojavama i onome što će učiti iz predmeta Svet oko nas.

"Dobio sam pribor, knjige i sveske. Ići ću u Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj", tamo ću da učim, i radujem se tome", kaže Dušan Milić, iz Vranja.

Komplet knjiga za prvaka je oko šest ipo hiljada dinara, uz ranac i dodatnu opremu, izdatak za roditelje je veći.

"S obzirom na to da radi samo suprug, ja ne radim trenutno, podnošljivo je i izlazimo na kraj. Izdvojili smo oko 100, skoro 200 evra, i u sklopu garderobe, knjiga, i sve što treba", navodi Milica Milić, iz Vranja.

Miloš Antanasijević, knjižar iz Vranja kaže da poseduju knjige svih izdavača. "Cene se kreću od 349 dinara po primerku, a roditelji dolaze sa unapred određenim spiskom knjiga koje njihova deca koriste za narednu školsku godinu."

Najtraženiji su udžbenici za 2. i 6. razred osnovne škole jer je program rada nedavno promenjen. Roditelji i učenici često kupuju polovne knjige, u centru Kragujevca počela je prodaja.

"Uglavnom je upola jeftinije, može da se desi da je nešto približno cenama u knjižari ako su knjige očuvane", kaže Slađan Stefanović, prodavac iz Kragujevca. "Imamo i lošije čuvane, a cena je i tri puta manja nego u knjižari."

"Ovde ima sve i uvek nađemo šta nam treba, mnogo je povoljnije da se kupuje", kaže Hristina Jakovljević, iz Kragujevca.

"Komplet knjiga preko škole naručen košta i do 17 ipo hiljada dinara, a ovde na tezgi kupujemo za 7 ipo, tako da je drastično jeftinije i zbog toga smo se odlučili za ovaj vid kupovine", kaže Marija Jakovljević, iz Vranja.

Lokalna samouprava u Kragujevcu četvrtu godinu zaredom obezbeđuje besplatne udžbenike za đake prvake.

"U toku je javna nabavka za sprovođenje ovog postupka i do 1. septembra će udžbenici biti obezbeđeni i odmah prvog dana uručeni đacima", kaže Zoran Rajović, član GV Kragujevca. 

I grad Vranje pomaže roditeljima, po 5 hiljada dinara dobiće svaki prvak na početku školske godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво