Počela škola, posao za mlade nastavnike

Izvor: RTS, 02.Sep.2013, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela škola, posao za mlade nastavnike

U osnovnim školama upisano hiljadu prvaka manje, a u srednjim 7.000 učenika manje nego prethodne školske godine. U najvećem broju škola, đaci u klupama. Nastava kasni u dve novoizgrađene škole u Novom Pazaru i jednoj u Vranju. U novoj školskoj godini u penziju ide 3.500 prosvetnih radnika, što će kako kažu u Ministarstvu prosvete, otvoriti prostor za zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mladih.

Prvog dana škole, za razliku od prethodnih godine, prosvetari su bez ministra, ali i bez najave otpuštanja i štrajkova. U većini škola đaci su u klupama. Sa nastavom se kasni samo u dve novoizgrađene škole u Novom Pazaru i jednom u Vranju, a otvoreni su i neki novi objekti.

U osnovnim školama upisano je oko 1.000 prvaka manje, a u srednjim školama 7.000 manje nego prethodne školske godine. Uprkos činjenici da ima manje đaka, ima i manje ukinutih odeljenja. Za đake prvake spremni su pokloni dobrodošlice i priredbe.

Prvog dana škole podjednako su bili uzbuđeni i osnovci i srednjoškolci. Radovi na školama odložili su nastavu za dve nedelje u dve novoizgrađene škole u Novom Pazaru i još jednoj u Vranju.

U školi "Branko Miljković" u Nišu, zbog nedostatka prostora nastava je organizovana u tri smene, a časovi skraćeni na trideset minuta.

Direktor škole Miroslav Stanić kaže da su oni dobili usmenu saglasnost da im se odobri šestodnevna radna nedelja. "Revolt roditelja je opravdan", kaž Stanić.

Osnovci Savinog sela dobili su novu fiskulturnu salu. "To je najbolji način da se obeleži početak školske godine", smatra predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je odigrao partiju stonog tenisa na svečanom otvaranju.

Prvaci Preševa, Bujanovca i Medveđe dobili su od Koordinacionog tela školski pribor.

Ministarstvo prosvete uputilo je vanredni dopis kojim još jednom poziva škole i lokalne samouprave da organizuju školske kuhinje, a tamo gde ima uslova i produženi boravak.

U penziju ide 3.500 prosvetara

Direktorka beogradske škole "Branko Radičević" Dušanka Radišić kaže da ima dosta roditelja koji rade do pet časova, tako da su oni uskladili radno vreme prema roditeljima.

"Imamo dnevno obezbeđenje koje roditelji plaćaju, imamo noćno obezbeđenje i imamo školskog policajca", kaže Radišićeva.

Stupanjem na snagu novih zakonskih odredaba, u penziju bi trebalo da ode oko tri i po hiljade prosvetara.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević kaže da će na taj način svi mladi i nezaposleni, oni koji su završili master radove po novom sistemu, uspeti da dođu do radnih mesta i početi da rade.

"Iz školske uprave Beograda imali smo i jednu dobru situaciju da smo sve one tehnološke viškove koji su se stvorili u prosveti, na taj način premestili u osnovne škole", objašnjava Antonijević.

I dok jedni kubure sa manjkom đaka, drugi otvaraju nova odeljenja.

Direktorka Zubotehničke škole u Beogradu Biljana Glagojević Sedlar kaže da su dobili odobrenje za otvaranje još jednog odeljenja.

"Tako su molbe roditelja gotovo sve pozitivno rešene, na zadovoljstvo i đaka, ali i nastavnika koji su istog trenutka skinuti sa liste tehnološkog viška", kaže direktorka.

Načelnici školskih uprava ne dozvoljavaju da se otvore konkursi dok se ne iscrpe liste tehnoloških viškova. Realne brojke biće poznate za nedelju dana, a u resornom Ministarstvu kažu da će sve učiniti da se sačuvaju postojeći obrazovni profili.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela škola bez otpuštanja i štrajkova

Izvor: RTS, 02.Sep.2013

Nova školska godina počela bez najave otpuštanja i štrajkova. Nastava kasni u dve novoizgrađene škole u Novom Pazaru i jednoj u Vranju. U novoj školskoj godini u penziju ide 3.500 prosvetnih radnika, što će kako kažu u Ministarstvu prosvete, otvoriti prostor za zapošljavanje mladih...Prvog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.