Plastika otporna i na zakon

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastika otporna i na zakon

Zabrana upotrebe plastičnih kesa koja je najavljena za 1. januar u Vranju, nije stupila na snagu. Iz Ministarstva životne sredine kažu da ne postoji pravni osnov za njihovu zabranu, jer se može zabraniti samo proizvod koji sadrži opasne supstance.

"Laž godine" u Vranju, prema anketi nekih lokalnih medija, jeste zabrana upotrebe plastičnih kesa koja je najavljena za 1. januar ove godine, kojom bi Vranje bilo prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad u Srbiji u kojem se ne upotrebljavaju plastične kese.

U Ministarstvu za životnu sredinu RTS-u je rečeno da za zabranu upotrebe plastičnih kesa nema zakonskog osnova. Tvrde da je rešenje stimulisanje proizvodnje biorazgradivih i kesa za višekratnu upotrebu.

Procenjuje se da se u Vranju dnevno iskoristi oko 70.000 kesa, koje se koriste oko 20 minuta, dok se roba odnese do kuće, a prođe i više od stotinu godina dok se ne razgrade u prirodi. Ekološka zamena su biorazgradive i papirne kese koje se već koriste u pojedinim prodavnicama i marketima u gradu.

Građani Vranja kažu da nisu dobili nikakvu zabranu upotrebe plastičnih kesa.

Ideja o zabrani plastičnih kesa u Vranju postoji još od 2008. godine, a Gradsko veće je odluku o tome usvojilo 16. septembra prošle godine.

Predsednik Skupštine opštine Vranje Slobodan Stamenković kaže da grad Vranje želi da bude jedan od prvih gradova koji će doneti odluku o zabrani upotrebe plastičnih kesa, ali da je potrebno to usaglasiti sa zakonom.

Član Gradskog veća za ekologiju Nela Cvetković kaže da je 22. septembra Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja predala zahtev za zabranu i danas nije dobila odgovor.

Cvetkovićeva je istakla da će se Gradsko veće, ovih dana, dogovoriti da li da čeka saglasnost iz ministarstva ili da na jednoj od narednih sednica skupštine samostalno donese odluku.

Ministarstvo ekologije donelo je uredbu koja predviđa deset puta veću taksu za kese koje nisu biorazgradive, ali po Zakonu o ambalažnom otpadu njihova proizvodnja se ne može zabraniti.

Bojan Đurić iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kaže da se može zabraniti samo onaj proizvod koji sadrži opasne supstance, a pošto ih plastične kese nemaju, ne postoji pravni osnov za njihovu zabranu.

"Mi smo doneli uredbu krajem prošle godine kojom ćemo subvencionisati proizvodnju biorazgradivih i razgradivih plastičnih kesa, a destimulisati proizvodnju plastičnih kesa", rekao je Đurić.

Kako bi se rešio problem plastičnog otpada, većina zemalja Evropske unije uvela je porez na plastične kese, koji pada na teret prodavca. Tako je, na primer u Irskoj njihova upotreba čak 95 odsto manja, a slična rešenja prihvatila je i većina drugih zemalja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.