Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA: Fabrici sunđera isključili grejanje, moguće pucanje cevi i izlivanje OTROVA

Kompanija Simpo iz Vranja isključila je grejanje bujanovačkoj fabrici Simpen zbog čega postoji opasnost izbijanja ekološke katastrofe širih razmera, pišu danas Vranjske novine.

Kako se navodi, Simpen u proizvodnji sunđera koristi naročito opasnu hemikaliju toluen di izocijant, koja ima sklonost da se kristališe na temperaturama nižim od 14 stepeni Celzijusovih.

"Zbog toga je neophodno sve vreme obezbediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << minimum grejanja jer ako ova hemikalija zamrzne, prilikom njenog ponovnog otapanja može doći do pucanja cevi i izlivanja toluen di izocijanta u okolinu. Ovakav scenario bi mogao da dovede do prave ekološke katastrofe", navode Vranjske novine.

Taj list dodaje da je Simpo poslao dopis Simpenu 25. novembra i da je tri dana kasnije isključeno grejanje, a da nema odgovora na pitanje zašto je to učinjeno i šta se preduzima da se spreči izbijanje ekološkog akcidenta.

Toluen di izocijant je sintetska hemijska materija koja služi za proizvodnju poliuretana. Svetska zdravstvena organizacija svrstala je u prvu grupu otrova.

Kompanija Simpen je nastala izdvajanjem iz sistema Simpo Vranje 2003. godine. Nalazi se u Bujanovcu, a bavi se proizvodnjom poliuretanske pene, to jest sundjera i poliesterskog netkanog tekstila, odnosno vate.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.