Izvor: JUGpress.com, 26.Maj.2018, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba fotografija „Ostavljena sećanja“

VRANJE

Na platou ispred Narodnog muzeja u Vranju postavljena je izložba pod nazivom „Ostavljena sećanja“.

Izložba je nastala od fotografija izgubljenih i zaboravljenih igračaka, koje su nastale od oktobra 2015. do aprila 2016. godine, u Prihvatnom centru u Preševu. Autor je Milica Anđelković Jovanović koja je svojevremeno izjavila  da je deo fotografija dobila od kolega sa terena, čime su dali svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nemerljiv doprinos.

Postavku čine 20 fotografija igračaka dece migranata koje su ostale iza njih tokom trajanja Zapadnobalkanske rute i prelaska hiljade migranata preko teritorije Republike Srbije.

„Zašto igračke? Zato što su one jedino što ostaje iza malih života koji u naručju svojih porodica, kroz sunce, kišu i hladnoću, džinovskim koracima hitaju kao sanjanoj Evropi“, navela je u brošuri koja je štampana za izložbu , Anđelković Jovanović.

 Šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije IOM u Srbiji Lidija Marković je rekla da izložba govori sama za sebe.

„Fotografije koje su izložene su nečije emocije, nečiji doživljaji zaleđeni u datom trenutku, zaboravljene uspomene hiljada dece koja su prošla kroz Srbiju“, istakla je ona.

Marković je dodala da je srećna što je postavka otvorena upravo u rodnom gradu autorke.

Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja je rekao da fotografije predstavljaju trenutke patnje, kamen u mozaiku patnji koje su preživeli migranti.

„Milica, kao idejni tvorac ovog koncepta, želela je da na umetnički način prikaže impresije najosetljivije kategorije ljudi, a to su deca. Ove fotografije imaju svoju istoriju”, rekao je Antić.

Nakon Vranja, postavku će biti u prilici da vide i stanovnici još nekih gradova u Srbiji.

Izložba je priređena u sklopu projekta „Otvorene zajednice – uspešne zajednice“, koji realizuje IOM – Međunarodna organizacija za migracije, u partnerstvu sa drugim UN agencijama, ministarstvima i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Otvorena je uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i logističku podršku Grada Vranja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.