Izvor: JUGpress.com, 20.Okt.2023, 17:11

Odbor za ljudska prava: Ne postoji rodno odgovorna politika u Vranju

VRANJE

Odbor za ljudska prava i regionalna Mreža žene protiv nasilja inicirali su sastanak u Gradskoj upravi sa predstavnicima Saveta i Komisije za rodnu ravnopravnost u okviru procesa rodno ogovornog budžetiranja (ROB) za 2024. godinu. Odbor je uputio zahtev Savetu i Komisiji za podršku i finansiranje jedinog SOS telefona u Pčinjskom okrugu, kao i programa za prevenciju nasilja prema devojčicama SOS Kutak za devojke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vranje.

SOS telefon Vranje za žene sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja u Vranju postoji 21 godinu i finasira se uz podršku donatora. Grad je kako navode iz Odbora usmerio tri puta sredstva iz namenskog transfera, u ,,zanemarljivim iznosima” u odnosu na godišnje potrebe.

,,Donošenje ovakve odluke tražile smo i 2018. godine u okviru zagovaranja prema lokalnoj upravi Vranja, ali svi napori do sada su bili bezuspešni. Ove godine, SOS telefon Vranje nije dobio deo nameskih sredstava iz Republičkog budžeta za razvoj lokalnih socijalnih usluga. Obrazloženje Grada je da nema dovoljno para i da su podelili novac drugim socijalnim uslugama u gradu. Ovo je tužna poruka donosioca odluka svim ženama i devojčicama sa problemom porodično – partnerskog nasilja da Grad nema para za rad SOS telefona i pomoć ženama i devojčicama u nasilju”, istakle su iz Odbora.

Za rad licencirane lokalne socijalne usluge za žene SOS telefona u dnevnom režimu rada, od 8 do 20 časova godišnje je potrebno blizu 4 miliona dinara. Donošenje Odluke o održivosti i kontinuiranom finansiranju  ove usluge za žene i devojčice je u okviru pozitivne primene Istanbulske Konvencije, čija je Srbija potpisnica.

SOS Kutak za devojke Vranje postoji sedam godina i osvojio je svetsku nagradu  ,,Sa i Za Devojke” (With and for girls) i proglašen je najuspešnijim projektom na svetu u oblasti prevencije rodnog nasilja prema devojčicama 2019. godine.

,,Godinama unazad tražimo prostor koji je u vlasništvu Grada, za rad ova dva

programa. Do danas nije odobren adekvatan, lako dostupan i bezbedan prostor za rad SOS telefona za žene i SOS Kutka za devojke Vranje”, kažu iz Odbora.

Predstavnica Odbora Suzana Antić Ristić istakla je da rad ova dva Programa za žene i devojke juga Srbije neophodno da u fazi kreiranja rodno odgovornog budžeta Vranja za 2024. godinu bude sastavni deo Akcionih planova.

,,Iskustvo Odbora, nažalost potvrđuje da u Vranju ne postoji volja, ne postoji rodno odgovorna politika”, istakla je Antić Ristić.

Anketa, koju je u septembru sproveo SOS i tim Kutka za devojke, potvrdila je da građanke i građani Vranja podržavaju potrebu postojanja SOS telefona za pomoć ženama i da tu uslugu treba aposultno da finansira Grad.

,,Iako su lokalni izbori pred nama i gradonačelnik je podneo ostavku, Gradska uprava radi i radiće i u tehničkom mandatu. Odbornice i odbornici grada Vranja imaju mogućnost da do 27. oktobra, na poslednjoj Skupštini u ovom sazivu, razmatraju i donesu odluku”, rekla je Antić Ristić.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Danijela Milosavljević i predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Maja Đorđević su potvrdile da je opravdan zahtev, da su programi važni za Grad s obzirom na problem i položaj žena i devojčica u društvu i u našoj lokalnoj sredini.

Na osnovu podnetih zahteva, biće sazvan radni sastanak svih članova Saveta i Komisije za rodnu ravnopravnost koji bi trebalo da donesu preporuku da SOS telefon Vranje i SOS Kutak za devojke Vranje budu deo Akcionih planova i procesa planiranja u okviru rodno odgovornog budžetiranja grada Vranja za 2024. godinu.(kraj)DC/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.