Izvor: JUGpress.com, 24.Nov.2023, 20:32

Novinar Veran Matić udaljen je sa suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru, kojem se sudi za pretnje načelniku Policijske uprave Vranje Igoru Živkoviću

BEOGRAD-VRANJE

Novinar Veran Matić, udaljen je sa suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru, kojem se sudi za pretnje načelniku Policijske uprave Vranje Igoru Živkoviću.

Izašao sam iz sudnice bez većeg otpora iako ne razumem odluku sudije. Pretpostavljam da je imala nameru da se održi glavni pretres i sasluša okrivljenog što podržavam. Pogrešio sam očigledno, i pored razumevanja za konkretne okolnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

„Osećao sem se poniženo jer sam posle 40 godina novinarskog posla prvi put udaljen sa mesta izveštavanja, ovog puta iz sudnice, kao novinar, na zahtev optuženog i višestruko krivično osuđivanog,  koji je prošle godine osuđen prvo na 14 meseci zatvora a potom i na novih 18 meseci zatvora za ugrožavanje bezbednosti vlasnici i zaposlenima u OK radiju u Vranju“, svedoči Veran Matić.

Vrlo sam zabrinut zbog toga što se na ovaj način sprečava informisanje javnosti o sudskim postupcima u kojima ona nije isključena. Ne vidim ni jedan zakonski osnov da budem udaljen iz sudnice. I plašim se da ova odluka može da ima veoma loše posledice i po druge sudske postupke.

Napominjem da je Dejan Nikolić već osuđen zbog pretnji koje je vlasnici i direktorki OK radija uputio u sudnici i to zahvaljujući brzom i efikasnom postupku, koji se odvijao uz prisustvo predstavnika medija i organizacija koje štite bezbednost novinara.

U ovom slučaju, reč je o drastičnim pretnjama načelniku policijske uprave koje su izrečene godinu dana ranije još 2012. . A još uvek nemamo završen glavni pretres, zbog kontinuirane opstrukcije optuženog. Ni danas posle 12 odlaganja suđenja kao rezultat opstrukcije optuženog, i posle tri promene sudija koje sude u ovom postupku, nismo bliže okončanju postupka u ovom slučaju.

Ovakve odluke, mogu da pouče one koji žele da isključe javnost iz postupka. Da li ovo znači da će ubuduće svaki optuženi moći da zahteva da se iz praćenja sudskog procesa njemu isključi novinar koji nije iz nekog razloga po volji optuženog? Meni danas nije predočen osnov udaljavanja…

Mogu da razumem procenu sudije da će zahvaljujući mom udaljenju iz sudnice moći da održi glavni pretres, da sasluša optuženog, i da se posle toga donese presuda. Događaji posle mog izlaska govore o tome da je ipak bila opstrukcija. Iako je otklonjen uzrok zdravstvenih problema, tj ja. optuženi na kraju nije dao iskaz.

Prema informacijama kojima raspolažemo Nikolić je u sudnici vikao što je već viđeno u drugim procesima, da nije u stanju da da iskaz zbog mog prisustva. Još uvek nisam upoznat sa sadržinom histeričnih iskaza koje su čuli samo sudija, oštećeni i službenici suda. Podneli smo zahtev za dobijanje zapisnika sa suđenja ali to neće biti dovoljno za istinski uvid koji novinar može da prenese sa suđenja ili bilo drugog događaja sa kojeg postoje nastoje nastojanja da bude isključen, navodi Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik UO Asocijacije nezavisnih elektronskih medija. (kraj) MV/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veran Matić udaljen je sa suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru

Izvor: Danas, 24.Nov.2023

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić udaljen je sa suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru, kojem se sudi za pretnje načelniku Policijske uprave Vranje Igoru Živkoviću.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.