Napadi na radnike distribucije redovna stvar na jugu Srbije

Izvor: Politika, 02.Avg.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na radnike distribucije redovna stvar na jugu Srbije

U julu smo u Bujanovcu isključili 700 kuća, a u Preševu 300, kaže direktor Elektrodistribucije u Vranju.

Nama se u Bujanovcu i Preševu dnevno ukrade struje za milion i po dinara. Za šest meseci 284 miliona dinara. Pokušavamo na sve načine da naplatimo potrošenu struju, ali deo građana, pretežno albanske nacionalnosti, jednostavno neće da plati račune, kaže u izjavi za „Politiku” Zoran Knežević, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Elektrodistribucije u Vranju.

Šta činite u takvim okolnostima?

Isto što „EPS snabdevanje” radi i u drugim sredinama. Uputimo im upozorenje da ćemo zbog duga da ih isključimo. Pošto, naravno, ne plaćaju, mi krećemo u isključenja. U julu smo u Bujanovcu isključili 700 kuća, a u Preševu 300.

Ima li među isključenima i srpskih kuća?

U Preševu je svega tri odsto Srba.

Jeli ovaj jučerašnji incident usamljen slučaj?

Kamo sreće. To je redovna pojava. Mi krenemo u sela da isključujemo struju. Albanci se odmah već kod prvih kuća okupe. Opkole nas i ne dozvoljavaju monetarima da rade svoj posao. Na sve strane zuje kamere. Pogotovo što mi u toj situaciji odmah zovemo policiju da nas izvuče.

Šta će im kamere?

Da sutra svetu prikažu prekoračenje sile srpske policije nad nedužnim albanskim življem.

Ima li suda? Gde je tu pravna država?

Ima. Naravno. Mi uhvatimo čoveka koji krade struju. Podnesemo prijavu za krivično delo. On već sutradan ide u sud i zatraži privremene mere, jer smo mu nezakonito upali u posed. I sud nam nalaže da mu za 24 sata ponovo priključimo struju. Vi zaključite kome naruku ide pravna država.

Ukupna šteta za gotovo 50 odsto ukradene struje u te tri opštine na jugu Srbije (Bujanovac, Preševo i Medveđa) iznosi oko 1,9 milijardi dinara. Do sada je, 2014, podneto 510 krivičnih prijava. Od onih 700, koliko smo isključili u toku jula, bar 650 ima krivične prijave. I već su se ponovo priključili na mrežu.

Ima li leka?

Bojim se da nema. Recimo, neke od dužnika sud kazni za neovlašćeno priključenje na mrežu, za krađu, a oni po principu oportuniteta uplate pet do deset hiljada dinara u humanitarne svrhe, i to se tako završi. Mi ponovo napišemo krivičnu prijavu, sud ga kazni nekom uslovnom kaznom zatvora. Za treću krivičnu bi trebalo da ode u zatvor, ali dotle još niko nije stigao.

S. K.

objavljeno: 02.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.